Италианската перла Равена подкрепи "Бургас 2019"

Бургас и италианският град подписаха споразумение да подкрепят кандидатурите си за Европейска столица на културата

Община Бургас подписа партньорско споразумение с италианския град Равена относно кандидатурите и на двата града за Европейска столица на културата. През 2019 година по един град от двете страни ще спечели престижната титла. Благодарение на споразумението Бургас и Равена ще обменят културни събития  и ще осъществяват съвместни арт мероприята в подкрепа на кандидатурите си. 

"Споразумението предвижда обмен на събития и артисти, както и осъществяване на съвместни дейности във всички сфери на културния живот – кино, литература, музика, изобразително изкуство, археология, традиционни и съвременни изкуства. То не ограничава страните по него да имат подобни договорености и с други градове", обясниха от местната администрация. 

През последните години Бургас осъщесви редица културни събития в партньорство с италианските градове Равена, Флоренция, Ливорно, Винчи. Сред тях са Международния фестивал за съвременна мозайка RavennaMosaico, гостуването на колекцията триизмерни макети на машините на Леонардо да Винч и концертът на приматаРайна Кабаиванска, която се завърна от Италия в родния си град след 70 години отсъствие. Освен това са реализирани много изложби на съвременни автори, занаятчии и творци от двете държави. 

През пролетта тази година се предвижда организиране на Седмица на Тоскана в Бургас.