Пощада от "Кауфланд" за чинара в "Овча купел"

Ще бъдат отстранени обаче около 5 дървета

След като в последните дни се завихриха спорове и дискусии около отсичането на вековния чинар в кв. "Овча купел", в редакцията на Sofiautre.bg пристигна писмо от "Кауфланд", на чийто терен се намира дървото.

От фирмата заявяват, че искат да построят за гражданите в квартала голям и удобен хипермаркет, за който е наложително отстраняването на няколко дървета.

От "Кауфланд" твърдят, че имат надлежно издадени разрешителни документи за това.

От фирмата са взели решение да преработят проекта така, че да останат максимален брой дървета на терена. Ще бъдат отстранени само около 5 от тях, които влизат в очертанията на самата сграда и които пречат за реализацията на проекта.

Хипермаркетът ще бъде специално изграден на две нива, така че повечето паркоместа да попаднат под сградата. По този начин ще могат да се запазят още няколко дървета и особено големия чинар.
"Кауфланд" подчертават, че във връзка с изграждането на хипермаркета, извършват масивно компенсаторно озеленяване, което включва и насаждането на 80 дървета на общинска територия на София от около 5 000 кв.м., както и на 10 дървета допълнително на въпросния терен.
Те посочват и че с новия хипермаркет се създават над 150 нови работни места.