Находки от Каблешково в супер изложба за Деня на археологията

Новините

14-02-2013, 06:02

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Созопол смая Истанбул с археология и вкусни ястия

Тематичната експозиция ще бъде открита в столицата днес

Уникални кремъчни "супер-пластини" и каменна брадва-скиптър, открити в синхронния некропол на Козарева могила до с. Каблешково, ще бъдат изложени в столицата в тематична експозиция, посветена на Деня на археолога - 14 февруари. 

За шеста поредна година Националният археологически институт с музей при Българската академия на науките представя Националната археологическа изложба "Българска археология 2012", съобщи директорът му доц. Людмил Вагалински.

Той открои няколко от експонатите, които ще могат да видят посетителите, като усмихнато каза, че всички заслужават внимание. Безспорно "съкровището" от златни накити и елементи от конска амуниция от некропола при с. Свещари, до Исперих (проучвания на проф. д-р Диана Гергова, НАИМ при БАН), са с изключително изящество и ювелирно майсторство. Доц. Вагалински допълни, че от седмицата Гергова е вече професор, а самото "съкровище" е открито в сандъци, недокоснато от други ръце и в него изящните предмети са тракийски, скитски и древногръцки. Не най-важното е предметното откритие, а какво се крие зад това, какъв е бил животът на тези хора, които са би като нас, посочи директорът на археологически музей.

Сред находките от късната античност се откроява бронзовият секстарий от времето на император Зенон (V в.) от Августа Траяна (дн. гр. Стара Загора; проучвания на Димитър Янко, Регионален археологически музей – Стара Загора). Това е всъщност мерителна чаша еталон, с която се проверявали търговците, която е много ценна находка. Досега са открити три такива чаша, втората е също в България и се съхранява в музея, която е от времето на цар Валет. Третата е открита в Италия и е от 6 век, уточни доц. Вагалински. Той цитира покойната вече английска археоложка Маргарет Роксън, световен авторитет, която по повод на чашата в Италия е писала, че още от древните времена общественото мнение се интересувало от корупцията и борбата с мошениците.

Изследванията на праисторически солодобивен център Провадия-Солницата с ръководител проф. д.и.н Васил Николов (НАИМ при БАН) предоставиха нова ценна информация относно характера и богатството на този обект. В некропола на халколитното селище (V хилядолетие пр. Хр.) са открити изящно орнаментирани съдове, оръжия и накити от мед, украшения от камък и кост. Много ценни са откритията в синхронния некропол на Козарева могила до с. Каблешково, Бургаско (проучвания на доц. д-р Петя Георгиева от Софийски университет "Св. Климент Охридски").

Сред тях правят впечатление кремъчните "супер-пластини" и каменната брадва-скиптър. Спасителните проучвания на праисторическия обект при с. Воден, Димитровградско с ръководители доц. д-р Крум Бъчваров (НАИМ при БАН) и доц. д-р Красимир Лещаков (Софийски университет "Св. Климент Охридски") не само разкриха един непознат досега комплекс от неолита и халколита, но и предоставиха огромен брой находки, най-интересните, от които са експонирани в изложбата.

За поредна година важни резултати в областта на средновековната археология бяха направени при разкопките на първата българска столица – Плиска (ръководители проф. д.и.н Станислав Станилов, гл. ас. д-р Андрей Аладжов, доц. д-р Валери Григоров, НАИМ при БАН). Сред откритията е и уникална находка от 20 стъклени плочици, част от които с гравирани със злато човешки фигури. Според археолозите това е изключително откритие. Традиционно в изложбата участват и ценни открития от Перперикон (ръководител доц. д.и.н. Николай Овчаров, НАИМ при БАН) – златни монети от времето на визанитйските императори Андроник ІІ и Андроник ІІІ (ХІV в. сл. Хр.), сребърни монети на венециански владетели и златна икона на Св. Богородица. Интересен поглед върху средновековната култура от ХІІ в. ни дава гравираната върху плочка сцена от Небеттепе, Пловдив (проучвания на Елена Божинова, Регионален археологически музей – Пловдив).

Доц. Ваганлински сподели, че една от следващите изложби е съвместно с музея на София, който предстои да бъде открит в сградата на централната минерална баня ще е под надслов "Сребро и коприна" или както се изразиха археолозите от БАН "От нас среброто - от тях коприната". Предстои и изложба, която в момента е в Русе "Дунавския Лимес" за римските селища, главно военни гарнизони по поречието на Дунав. Амбицирани са и да организират Световен конгрес по тракология по повод трийсет годишнината от създаването на секцията към Института

Шестата Национална археологическа изложба "Българска археология 2012" ще бъде експонирана в Централна зала на Националния археологически музей от 14 февруари (Деня на археолога) до 17 март 2013 г. След това предстои изложба съвместно с читалище "Искра", Казанлък, на която ще бъдат експонирани оръжията от времето тракийски цар Севт.

на утрешния празник на археолога ще бъдат наградени и журналисти в три категории - за печатни медии, електронни медии /радио и телевизия/ и за информационни агенции. Сред номинираните е и агенция./БГНЕС