Инвазия на българи на Острова? Който е искал - вече е тук

Посланикът ни във Великобритания Константин Димитров пред "Лондон ивнинг стандард"

По повод желанието на правителството и замисляната негативна кампания, която да спре българи и румънци да наводнят Великобритания след отпадането на трудовите ограничения за тях в края на декември, посланикът ни Константин Димитров даде интервю за вестник "Лондон ивнинг стандард".

"Дали ще има наплив от България? Не. Повечето от хората, които са възнамерявали да потърсят работа във Великобритания, вече са го направили. Няма да споменавам имена, но някои политици са виновни за тази неинтелигентна пропаганда", казва Димитров пред британския ежедневник.

Вестникът отбелязва, че Константин Димитров не е упрекнал директно нито британския премиер, нито кмета на британската столица Борис Джонсън, който неотдавна предположи, че имигрантите от Румъния и България може накрая да се озоват в положение да спят на улицата.

Димитров признава, че е притеснен от представата, че българите искали само да получават наготово социални помощи. Вестникът цитира думите на Димитров, че в след премахването миналата година на ограниченията за работа в Ирландия за последните шест или седем месеца само 350 българи са заминали да търсят работа там.

"53 хиляди българи имат право на постоянно пребиваване във Великобритания. Много от тях работят като медицински сестри, лекари, финансисти или в строителството. Българите са най-свързани с Германия и Италия", казва още посланикът.

Българският посланик във Великобритания уверява, че който е искал да дойде в страната, вече го е направил. "Младите хора мислят глобално. Мнозина са се насочили към банковия сектор. Ако те дойдат във Великобритания, това ще е резултат от пазарно проучване на работните места тук", допълва Константин Димитров.

Посланикът признава, че преди две или три години е имало проблем с дребната престъпност по улиците, но казва, че благодарение на сътрудничеството между двете страни, нейният гръбнак е пречупен. И българският криминален контингент не влиза в неотдавнашния "черен списък" на 12-те най-проблемни страни.

Междувременно стана ясно, че Великобритания не може да ограничи свободата на придвижване на българите и румънците, когато преходният контрол бъде отменен. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Вивиан Рединг, която е и еврокомисар по правосъдието и вътрешния ред.

По-рано тази седмица британският премиер Дейвид Камерън поиска от министрите си да подготвят действия за гарантиране, че британските обществени услуги и система на социални помощи няма да бъдат леснодостъпни за имигрантите, включително и за идващите от други държави-членки на ЕС.

Но еврокомисар Рединг заяви, че от 2014 г. българските и румънските граждани трябва да бъдат третирани по същия начин като гражданите на другите държави-членки, които имат право да работят и да живеят във Великобритания. "Необходимо е да имаме еднакви права за гражданите в цяла Европа", заяви Рединг в интервю за предаването World at One на радио 4 на Би Би Си.