Посвещават "София филм фест на брега" 2013 на Йорданка Ингилизова

Киномаратонът тази година ще се проведе от 14 до 22 март

Единадесетото издание на международния "София филм фест на брега" ще е в памет на Йорданка Ингилизова, която бе основен двигател на феста в Бургас, съобщиха организаторите. Тази година щафетата ще поемат двете й дъщери. Александра Ингилизова ще е член на журито, заедно с Христо Димитров – Хиндо и Йорданка Ананиева – заместник–кмет "Култура и образование". Деветдневния киномаратон ще се проведе от 14 до 22 март държавен театър "Адриана Будевска".

Традиционно любителите на седмото изкуство ще се докоснат до отбрана селекция и ще видят ленти на най-изявените европейски и родни режисьори и ще бъдат присъдени ежегодните награди.

Немския режисьор Михаел Ханеке ще впечатли бургазлии с лауреатът от фестивала в Кан "Любов“. Ханке е известен и с "Код непознат" (2000), "Панистката" (2001), "Скришна игра" (2005).

Британският режисьор Кен Лоуч ще разсмее Бургас с горчиво – сладката комедия "Ангелски дял", който грабна наградата на журито в Кан през миналата година.  Друг първенец от кино феста в Кан е лентата на Кристиян Мунджиу (Румъния) "Отвъд хълмовете". В него се разглеждат сложните проблеми на моралната криза в съвременно европейско общество и ролята на религията. Копродукцията на Румъния, Франция и Белгия печели наградата за най – добър сценарий, а Кристина Флутур и Козмина Стратан си поделят приза за най–добра женска роля.

"Витоша", "Цветът на хамелеона" и "Джулай" са българското участие в "София филм фест на брега" 2013. Актуалната и болна тема за протестите на природозащитниците е фокусът във "Витоша" на Любомир Младенов.

Емил Христов ще представи трилър-комедията "Цветът на хамелеона", в която участват Руши Видинлиев, Ирена Милянкова и бургазлията Руси Чанев. Дебютният "Джулай" на Кирил Станков умерено балансира между комедията и драмата. Лентата разказва за обратната страна на сивото ежедневие, за силата на свободния дух и за мечтите, които успяват да надскочат бариерите на злободневието и да отведат човек до мечтаното от него място.

Освен тези филми в програмата на бургаския фест са включени и ленти на Турция, Чехия, Русия, Дания, Беларус и др.