Ще изпарим следващия застрашителен астероид

Ако оцелеем след този, разбира се

Американски астрофизици разработиха модел на орбитална платформа с множество неголеми лазери, обединени във фазиран излъчвател, за изпаряването на неголеми астероиди още при приближаването им към Земята.

"Тази система не е някаква фантастична идея, заимствана от "Стар Трек" или някой друг фантастичен сериал. Всички необходими компоненти за изграждането й вече съществуват. Разбира се, тяхната мощност и другите им характеристики засега не са напълно достатъчни. Тяхното мащабиране може да бъде проблемно, но това може да се реши с полагането на достатъчно усилия и воля", заяви експертът от Политехническия университет в Калифорния Филип Лубин.

Проектът на Лубин и неговите колеги се основава върху принципа на така наречената фазирана антенна решетка. Тази технология отдавна се прилага за създаването на мощни радари, състоящи се от множество микроантени, чието излъчване се обединява и усилва заради разположението на тези елементи вътре в "решетката".

Лубин и неговите колеги разработиха оптичен аналог на фазираната решетка, който може да работи като свръхмощен лазер. Орбиталната платформа се състои от стотици или дори хиляди микролазери, обединени във фазирана решетка. Тези излъчватели получават енергия от слънчевите батерии, прикрепени към платформата.