Галактион – пръв сред равни за патриарх

Той събра 11 гласа при гласуването в Светия синод, Кирил без шансове за кандидатура

Старозагорският митрополит Галактион е първият от тримата кандидати, които ще се борят за патриаршеския престол на 24 февруари.

63-годишният владика, който е и бивш депутат в 36-то Народно събрание, събра необходимите 11 гласа при тайно гласуване в Светия синод.

На този етап фаворите за останалите 2 претендентски места са Русенският митрополит Неофит и Ловчанският Гавриил, но гласуването ще продължи, докато останалите двама кандидати не се изберат с 10 гласа.

Настоящият наместник на Светия Синод Кирил Варненски е с много малки шансове да влезе между тримата кандидати, тъй като Калиник Врачански, Григорий Великотърновски, Игнатий Плевенски и Николай Пловдивски не са го подкрепили.

Митрополит Галактион е старозагорски владика от март 2000 година, когато бе избран за заместник на починалия Панкратий.

Той е бивш сътрудник на Държавна сигурност, обявен с решението на Комисията по досиетата от януари миналата година. Галактион нашумя и с даването на архонтска титла на бизнесмена и настоящ евродепутат Слави Бинев през 2007 г.

Тримата кандидати за следващ патриарх трябва да бъдат избрани между всички 14 митрополити. Още в началото на заседанието стана ясно, че от избора отпадат трима – болният Западноевропейски митрополит Симеон, който няма да присъства и на избора за нов патриарх на 24 февруари, както и двамата, които нямат необходимата възраст или стаж – Пловдивският Николай и Силистренският Амвросий.