Опасният чар на Тошко Колев пленяваше публиката

Мисия София

15-02-2013, 18:45

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Почина Тодор Колев

Какво казаха другите за него след кончината му

Днес ни напусна големият актьор Тодор Колев, с което остави огромна празнина в родното кино.

Премиерът Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до семейството и близките на Тодор Колев, в която изразява дълбоката си покруса от смъртта на големия български актьор.
"Вярвам, че неговият образ ще продължи да живее сред нас, отличаващ се с енергичния си дух, висок професионализъм и невероятно чувство за хумор", пише Борисов.
"Ще запомним Тодор Колев с неговия усет към изкуството; с индивидуалния му стил, чрез който ни караше да се замислим и усмихваме”, се посочва в телеграмата.

"Такъв беше той – непринуден, искрен, положителен човек, изпълнен с вяра, оптимизъм, изминавайки житейския си път, воден от стремеж за свобода и „вкус към живота”, пише още министър-председателят.

 

Министърът на културата Вежди Рашидов също изказа съболезнованията си към семейството и близките на големия български артист.

В него той пише, че е убеден, че това, което превърна Колев в Господин Любимец на публиката, са неговите талант, "опасен чар" и хъс за непрестанно самоусъвършенстване в търсене на истината.

В Златната съкровищница на българската култура завинаги остават блестящите изпълнения на Тодор Колев, неговото невероятно разбиране за "дълбоката комедия", която не само ни кара да се усмихваме, но и да се замислим и вгледаме във важните, но често незабележими малки детайли от ежедневието. Тодор Колев влезе в трупата на небесните артисти, където съм сигурен, че ще се усмихва по-често заедно с любимите си Чарли Чаплин и Рей Чарлз, завършва Рашидов.

 

Съболезнования прати и председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Тя казва, че съприкосновението с неговия талант е било истински празник.

"Тодор Колев посвети изцяло своя творчески път на публиката. За поколения българи той остава незабравим спомен. Ще го запомним и с активната му гражданска позиция, която отстояваше и като народен представител в Седмото Велико народно събрание", се казва още в съболезнователното писмо.

Както описва Чаплин своя герой, това абсолютно важи и за Тодор: джентълмен, поет, мечтател, винаги с надежда за любов. Това пък каза за Колев актьорът Ивайло Христов.

Той си спомни, че е имал щастието да играят и заедно на сцена и за таланта на Тодор Колев. Ако живееше на друго място щеше да стане голяма звезда, сподели Христов.