Избраха тримата кандидат-патриарси, Кирил – аут

Тримата кандидати са митрополитите Гавраил, Неофит и Галактион

Русенският митрополит Неофит и Ловчанският митрополит Гавриил са избрани за другите двама кандидати за патриаршеския престол.

Двамата са били избрани с по девет гласа, това съобщи митрополит Йосиф, говорител на Светия Синод.

Вчера беше избран Старозагорският митрополит Гавриил, с десет гласа. Днес обаче членовете на Светия синод са решили да се избира само с девет.

Така трите кандидатури са Старозагорският митрополит Галактион, Русенският митрополит Неофит и Ловчанският митрополит Гавриил.

Гласуването на кандидатите е тайно - чрез отбелязване в интегрална бюлетина на името на предпочетения митрополит. Бюлетината се поставя в плик от всеки митрополит и се пуска в изборна урна.

По обед говорителят на Светия Синод митрополит Галактион каза, че и дума не може да става за консенсус, защото битката е ожесточена.

След избора митрополит Гавриил направи изявление. Според него всички кандидати са достойни избраници. На въпрос дали това, че няма досие, му дава предимство, той отговори: „Не бива да се борави толкова с тези досиета. Друг е въпросът и какво е имало в това досие. Аз съм си платил цената да нямам досие, но може би има хора, които не по-малко от мен са понасяли трудности. Не смятам, че това ми дава предимство”

С по 9 гласа са Ловчанският и Русенският митрополит, Варненският и Великопреславски митрополит Кирил е с 4-5 гласа.

От гласуването отпадаха дядо Николай и дядо Амвросий, които нямат право да оглавяват църквата заради възраст и липсата на стаж.

Патриаршеският избирателен църковен събор е на 24 февруари. В него ще участват 142-ма делегати, които ще изберат новия български патриарх.