Светият синод умува кои ще са другите двама кандидат-патриарси

В момента тече заседанието, което трябва да ги избере чрез гласуване

Светият синод на БПЦ продължава днес със заседанието си, на което трябва да бъдат избрани още двама митрополити, кандидати за Патриаршеския избирателен събор на 24 февруари.

Вчера Синодът след почти деветчасово заседание - с 16 тура на гласуването, избра само един кандидат от необходимите трима - Старозагорския митрополит Галактион. Той беше избран още на втория тур с десет гласа.

От общо 16 тура вчера на гласуването в шест от тях Русенският митрополит Неофит и Ловчанският митрополит Гавриил получиха по девет гласа и така не им достигна по един глас, за да бъдат избрани за другите двама кандидати за патриарх.

Ако днес не се изберат и другите двама кандидати за патриарх, се нарушава устава на БПЦ, защото според него те трябва да бъдат избрани до седмица преди Патриаршеския събор на 24 февруари.

Митрополит Йосиф подчерта още снощи, че затова днес Светият синод обезателно трябва да избере и другите двама кандидати за патриарх. Не е достойно за Светия синод да не направи този избор, заяви митрополитът.

Гласуването на кандидатите е тайно - чрез отбелязване в интегрална бюлетина на името на предпочетения митрополит. Бюлетината се поставя в плик от всеки митрополит и се пуска в изборна урна.