Кредитът на доверие към ГЕРБ е изчерпан, сметна Местан

Отказът на Борисов да подаде оставка е липса на далновидност, обяви лидерът на ДПС

Не само ГЕРБ, но и парламентарното мнозинство е с изчерпан кредит на доверие и нито едно решение на това правителство оттук нататък не може да се ползва с легитимност, обяви лидерът на ДПС Лютви Местан.

Той изрази мнение, че вече е невъзможно съставянето на каквото и да е правителство в рамките на 41-вото Народно събрание.

Местан коментира решението на премиера Борисов да не си подаде оставката като грешен прочит на ситуацията и проява на недалновидност.

"Може би най-точната формулировка е като проява на политическа безотговорност от страна на Борисов", добави лидерът на ДПС. По неговите думи оттук нататък най-голямата отговорност трябва да носи имено министър-председателят, тъй като интересът на България е ситуацията да се овладее с легитимните средства на демокрацията.

"Общественият договор между Бойко Борисов и българските граждани на изборите през 2009 година е нарушен едностранно от премиера и партията му ГЕРБ", продължи критиката си Местан и посочи, че ПГ на ДПС няма никакво намерение да експлоатира политически протестите на българските граждани.

Според него единственото, което могат да правят политическите сили, е да представят своите идеи за изход от кризата, а гражданите да решат на коя политическа сила да дадат своето доверие.


Те трябва да имат правото със своя вот да изберат ново, легитимно правителство, което да се ползва с доверието им, завърши Местан.