Повдигнаха обвинения на софийски автоизмамници

Грандиозен скандал се завихри в столичния КАТ

Днес Специализираната прокуратура повдигна обвинения срещу трима участници в организирана престъпна група, създадена с цел да извършва престъпления чрез съставяне и използване на документи с невярно съдържание.

Участниците в групата бяха задържани на територията на отдел "Пътна полиция" към СДВР на 13 февруари 2013 г. при специализирана операция.

Обвинения са повдигнати на Антон Ангелов, Цветелин Цветков и Желязко Калинов.
Материалите по обвинението засега не са предявени на Цветков, който е на лечение в болница. Това ще стане, след като здравословното му състояние позволи да участва в досъдебното производство. Установяват се и други участници в престъпната структура.Според събраните до момента доказателства основната дейност на групата е била регистриране на моторни превозни средства, които не отговарят на изискванията за превоз или за движение по пътищата. Регистрирани са и автомобили с неистински документи.

Желязко Калинов, в ролята си на посредник, е набавял проблемни автомобили, автобуси и мотоциклети, чиито собственици са били готови да платят за регистрирането им в КАТ. Антон Ангелов – механик в халето за технически прегледи, е извършвал огледите на въпросните моторните превозни средства и е вписвал в документите, че отговарят на изискванията. Офицерът от КАТ-Пътна полиция Цветелин Цветков е подписвал и подпечатвал документите, с което е разрешавал регистрацията.

 

В хода на разследването са установени случаи, в които стари автобуси са били "подмладявани"– вписвани са по-скорошни години на тяхното производство, за да се заобиколи изискването превоз на пътници да се извършва с не по-стари от 10 години автомобили. У единия от участниците в групата са намерени и иззети два чувала документи с данните на снети от отчет моторни превозни средства. Специализираната прокуратура наложи на Антон Ангелов и Желязко Калинов мерки за неотклонение "Парична гаранция" в размер на 2000 лева.