Мами към МОН: Зли хора сте!

Родители отново на поход срещу предучилищната

Десетки родители с децата си опънаха пред Президенството трансперанти с надписи: "Децата не са на държавата" и "Държавата помага, а не командва родителите".

"Цялата политика на правителството към семейството е с цел неговото унищожаване", това казаха майките и бащите по време на мирната им демонстрация в подкрепа на искането за налагане на вето върху Закона за предучилищното и училищното образование.

Едно от исканията на родителите е да имат свободата да изберат формата на обучение и в 21 век да използват всички възможни и достъпни технологии за образование.

"Човек може да се учи на много неща без да посещава организирана форма, която да е контролирана с мастита институция и чиновници със съмнителна компетентност. Човек учи по много различни начини. Както сме ги научили да ходят и да държат лъжицата, така можем да ги учим и на азбуката и да им показваме фигури от геометрията", твърдят протестиращите.

Няколко души от насъбралите се, въпреки студа навън, настояха за възможност за надомно обучение, защото по думите ми образованието е под всякаква критика, а учебниците не са написани качеството.

"Г-н Игнатов и г-жа Дамянова са едни хора, които с поведението си от години насам могат да бъдат описани с една единствена думичка - "зли хора", категорични бяха демонстрантите.

"Трябва повече да сме загрижени за децата, а не да усвояваме някакви пари, които ЕС отпуска. Има и други начини да се усвоят тези пари. Не е задължително вкарването на 4-годишни деца в образователната система", смятат от Национална мрежа на родителите.