Сашо Диков: Свободата е кошмар, трябва да имаш твърди задни части

Булевард

19-02-2013, 17:29

Снимка:

Bulgariautre

Автор:

Александър Попов

Всичко от Автора

Още по Темата:

ДИКOFF сменя Карбовски по Нова тв

Заведени са осем иска срещу Карбовски

След 20 години журналистът отново в национален ефир

20 години по-късно журналистът Сашо Диков отново се връща в национален ефир, като ще води тричасово предаване всяка събота в ефира на Нова тв. През останалото време ще бъде отново в Канал 3, няма да липсва и на депутатите в ролята на Стажанта.

От Нова тв са убедени в успеха на предаването ДИКOFF, не скриват задоволството си и продуцентите на шоуто.

"Не страдам от липса на професионално самочувствие. Незнам с какъв акъл ми поверяват 3 часа, но разбирам риска на Телеман и Нова тв. Те са ми осигурили пълна свобода, която никоя друга телевизия в момента не може да предложи. Но не очквайте да скачам по бюрата, да се превърна в някакво камикадзе. Амбицията ми е да направим нещо добро и различно, с продуцентите и екипа говорим на един език", заяви Диков.

Според Диков едно от най-кошмарните неща в журналистиката е да имаш свобода, тъй като за нея се изискват доста твърди задни части.

"Телевизията има предимство, че трудно можеш да излъжеш зрителя. Може да се случи един, два пъти, но ще бъдеш разкрит. За себе си съм категоричен, че не съм влизал в задкулисни отношения с политици и бизнесмени, включително и с Алексей Петров. няма човек, който да каже, че ме е купил. В новото ми предаване няма да има поръчки, няма да има слугинаж. Разбира се, готвим и някои изненади и шокиращи гости. Такива, които само да стоиш срещу тях пак ще е интересно", допълва Сашо Диков.

От екипа на предаването очаквано не споделиха кои ще са сред първите гости на шоуто, което тръгва на 2 март. До Bulgariautre.bg вече стигна слухът, че на горещия стол може да седне първата ни дама Юлияна Плевнелиева, която по принцип стои далеч от прожекторите и медиите.

"За гостите ми няма да има милост, но само в журналистически аспект. Ще им бъде напрегнато, няма да им се спестяват неудобните въпроси. За съжаление нашата професия се е превърнала в една проститутка, която гледаме всяка вечер. Журналистиката трябва да бъде опозиция на всяка власт, звучи тривиално и добре забравена стара максима, но е така. За мен големият бич винаги е бил ресорната журналистика и автоцензурата на колегите. Колкото и собствениците на медии да налагат цензура има начин да представиш добре една новина. Тогава обаче самият журналист се ограничава, тъй като ако напише или каже нещо критично няма да бъде поканен на следващото събитие, източниците му ще се отдръпнат и ще изостане сред конкуренцията от други колеги. Аз продължавам да задавам най-щекотливите въпроси всеки петък в парламента, но да сте ги видели в национален ефир?", скромно попита Диков.

В същото време похвали, че Нова тв е приятно изключение и самият факт, че са го поканили показва, че цензура няма как да има.

Интересен факт е, че на 2 март тръгва и собствено предаване на дъщерята на Диков, но в конкурентната bTV. "Получава се като в латино сериал, но това е положението. На война като на война, макар че ние реално няма да сме конкуренция и ще имаме различна аудитория", каза водещият.

Той коментира и взрива на колата му преди година и половина и дали не се страхува от нов атентат след като излиза в национален ефир. "Колкото повече време минава от взрива толкова споменът става по-силен. Само един глупак не се страхува. Но пък продължавам да упражнявам професията си както смятам за правилно и този инцидент не ме е накарал да спестя въпрос на който и да е събеседник", категоричен е Диков.

Той без някакви скрупули заяви, че се чувства като един от последните мохикани в професията, а дали ще успее на новото поприще предстои да видим.