Левски, оставаш в сърцата ни!

Започна панихидата в чест на Васил Левски

Започна панихидата в църквата "Света София" в столицата по повод 140-годишнината от обесването на Васил Левски.

Службата се води от негово преосвещенство Знеполския епископ Йоан. В храма е столичният кмет Йорданка Фандъкова, съпроводена от част от ръководството на Столичната община. Много граждани също са дошли да почетат паметта на Апостола.

Навършват се 140 години от деня, в който Васил Левски увисна на Бесилото край София и се превърна в легенда. Тези години бележат не смъртта, а безсмъртието на Апостола. Днес коленичим отново пред паметника на Левски в центъра на София. Сякаш за българите по-големият празник е обесването, а не рождението на Дякона. Давани са различни обяснения за това – дали е чувството за вина, че никой на времето не е направил опит да го спаси в пътя му към София, дали защото почитаме повече Възкресението, отколкото Рождество, защото след смъртта си Левски възкръсна в народната памет.

През годините Левски е бил идеал на най-различни хора, понякога с противоположни политически възгледи.

Едва ли можем да отсеем всичко привнесено в образа на Левски, а и въобще в нашата история и литература, но така или иначе Левски си остава най-великият българин. А за какво ни трябва – всеки може сам да си отговори. Както казва проф. Николай Генчев: "Защото той е един национален капитал, който проникнат в историческата памет и в националното съзнание, създава национално самочувствие, създава възможности да видим кое е лошото и доброто, създава ни възможности като личности да се съизмерим, като народ да се съизмерим. Това е голямото измерение на Левски".