Бургас превзе протеста, изгони партиите (ВИДЕО)

Над 500 бяха днес протестиращите, свалиха неформалния лидер Григор Дойнов, който от седмица се изявява на трибуната

Скандал беляза днешния протест срещу високите сметки за ток на бургазлии, които със сила свалиха от импровизираната трибуна активиста Григор Дойнов и категорично обявиха, че  повече политически влияния няма да се допускат, тъй като протестът е граждански.

Дойнов, който се изявяваше активно на всяко едно от шествията досега, бе обвинен в политическа агитация от протестиращите. Затова след като отказа да даде думата на когото и да е от присъстващите, група младежи го свалиха. 

"Нещастник, комунист. Писна ни да слушаме подставените лица на разни политически партии. Заминавай си!", кресна насъбралото се множество.  

ВИЖ СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ТУК

Дойнов пък продължи да ползва мегафона си дори и след като бе свален зрелищно от пейката-трибуна, но в крайна сметка за да пресекат и последните му опити да се изкаже, хората започнаха бурно да го освиркват, а един от присъстващите дори наду тромпет. 

"Омръзна ми да чакам някой друг да промени света, в който живеем, омръзна ми от политически представители. Протестът е граждански", заяви един от присъстващите. 

Освен рокадите в лидерските позиции на протеста, днес бе предложено и да бъде сформиран и граждански комитет, който да излъчи исканията на бургазлии от правителството и местната власт. Веднага бе разпространена подписка, в която всеки желаещ да участва в комитета можеше да положи името си. 

Макар че в обявения начален час едва 100-ина бургазлии бяха на сборния пункт пред централата на EVN, в разгара на бурния скандал протестиращите станаха повече и на финала около 600-700 души се присъединиха към шествието.

С плакати "Кураж дружино вярна сговорна, ние не сме вече рая покорна", "Сбогом мафия, сбогом EVN" и призиви "Елате с нас, протестът е за вас" бургазлии минаха по центъра и спряха на Альошата.

Там в памет на Апостола протестиращите отдадоха почит на Васил Левски с минута мълчание, след което изпяха и химна на България.

Междувременно по време на митинга днес се събираше и подписка за всички, които идната неделя ще подкрепят националния протест в столицата. В началото на днешното събитие 10-на бургазлии бяха обявили, че ще изкажат недоволството си на 24-ри в София.