Бойко хвърли оставка

Властта ни е дал народът, днес му я връщаме, отсече той

Пред депутатите в Народното събрание премиерът Бойко Борисов обяви, че на обед неговото правителство ще подаде оставка.

Властта ни е дал народа, днес му я връщаме, отсече той.

"Затова дойдох да ви го кажа лично, след като така са поставени въпросите, държавата има нужда от нов кредит на доверие, хората да определят, да си изберат кой иска да го управлява - Станишев, Доган, Костов".

Затова днес вместо да правим структурни промени, на обед ще депозирам оставката на правителството, нашата работа е с хората, а не да се крием, категоричен бе Борисов, който се зарече, че ГЕРБ няма да участва в служебен кабинет до насрочването на нови избори.

Пред парламента премиерът обяви, че вчера кабинетът е направил максимума, за да отговори на исканията на протестиращите.

"Нито искам да виждам кръв по улиците, нито искам да виждам полицаите, които ги имам като братя, да се бият с който и да е било. Всяка капчича кръв, за нас е петно и не мога да гледам парламент, ограден с ограда", категоричен бе той.

"Г-н Цветанов, да благодарите на полицаите за положените усилия. Това е жест и към тях да си гледат спокойно работата", каза Борисов.

"Считам, че след като по този начин направиха БСП и ДПС, направиха много опасен прецедент и това ще ви се върне, бъдете сигурни. Ние имаме достойнство, чест, не обичам да има железа. Властта ни е дал народа, днес им я връщаме. Вие си гласувайте ако искате", допълни той.

Бойко Борисов бе повече от ясен, че ГЕРБ няма да участват в служебно правителство.

"Досега съм се явявал на избори сам. На избори сме се явявали, когато законите са правени от БСП, ДПС.  Щом народа иска улицата да управлява даръжавата – да го направи", отсече премиерът.

Той допълни, че днес завършва правителственото заседание и депозира оставката на кабинета по надлежния ред.

Вчера обаче Борисов бе категоричен, че не вижда смисъл да подава оставка въпреки признанието, че "за мен и ГЕРБ е по-изгодно да подадем оставка веднага", а "ако останем, ще берем само пасивите на студа, зимата и високите цени".

Борисов многозначително заяви, че нервите му имат лимит.

"Това е държавническото поведение на един истински държавник", коментира в кулоарите на парламента вицепремиерът Цветан Цветанов.

На въпрос кога е взето решението за оставката на правителството Цветанов заяви: "Премиерът беше много ясен, така че по-добре да се придържаме към това, което каза премиерът. Мисля, че той е абсолютно прав".