Над 100 изявени бургазлии зад инициативата "Бургас 2019"

Асоциация за развитие на културата на града и региона и кандидатурата за Европейска столиза бе учредена днес

Повече от 100 известни бургазлии, свързани с културата и изкуството подкрепиха кандидатурата на града за Европейска столица на културата. Това стана днес по време на  учредяването на  Асоциация за развитие на културата на Бургас и региона, която кметовете от 13-те общини подкрепиха. По време на събитието бе показан и уникален пърформанс, в който участваха 20 артисти. 9 мултимедии пък преобразиха сградата на общината.

СНИМКИ ОТ ТАНЦОВИЯ СПЕКТАКЪЛ ВИЖ ТУК

Освен градоначалниците своето "за" на Бургас 2019 дадоха режисьорът Камен Калев, актьорът Юрий Ангелов, художникът Андрей Янев, Мария Мутафчиева - Мери от Mary Boys Band, писателят Ваньо Вълчев и композиторът Стефан Диомов.

Основната цел на новата асоциация ще бъде подготовката на кандидатурата на Бургас и региона за Европейска столица на културата, след като общините от областта се обединиха, за да завоюват престижната титла. Градоначалниците подписаха Меморандум за партньорство за разработването на културната програма на регион Бургас за 2019-та година.

Своята подкрепа на срещата днес изказаха още представители на бургаските архитекти, занаятчии, художници, местната фотографска общност, графити общество, директорите на бургаската опера, драматичен и куклен театър, библиотека, музей, галерии. Специално за да заявят своята подкрепа за бургаската кандидатура, в Бургас днес пристигнаха и представители на Сдружението на бургазлиите, живеещи в София.

"Днес аз се чувствам горд, като виждам на едно място толкова много мои съграждани, изявени личности от областта на културата, изкуствата, образованието, обединени от една обща кауза – бъдещето на Бургас и на Бургаски регион. Благодаря ви, че сте загрижени за града си, и че отделяте време и енергия, за да действате за Бургас, за неговото развитие", каза кметът Димитър Николов. Той беше избран и за председател на новосформираната Асоциация.

Инициативата "Културна столица на Европа" стартира през 1985 г., като всяка година титлата получават два европейски града. През 2019-а те ще са от България и Италия.