Орлов мост отново е на крак!

Събраха се над хиляда протестиращи, които сноват по улиците

Над хиляда протестиращи отново блокираха Орлов мост в София. Те издигнаха плакат "Да живее свободна България".

"Оставката на Бойко Борисов не ни удовлетворява. Тя не решава проблемите. Не искаме предсрочни избори, с които да се продължи политическата въртележка", заявиха хората.

Много от тях носеха и цветя, които да поднесат на Орлов мост, където вчера стана сблъсък с полицията и пострадаха десетки граждани.

"Невинната кръв, която беше пролята снощи, трябва да бъде уважена и почетена, за да не допускаме това никога повече да се случи", коментираха недоволните граждани.

В момента на Орлов мост са се събрали много по-малко протестиращи, отколкото вчера.

Един от активните протестиращи, Янаки Ганчев, съобщи пред събралите се, че в събота ще се проведе събрание на организаторите на протестите във всички градове в страната, на което най-точно да бъдат формулирани исканията на протестиращите.

Една от основните обединяващи тези е, че има нужда от значителни промени в Конституцията, както и подмяна на проваления партиен модел на управление.

Тази вечер отново има призиви и сигнали за крайно настроени и агресивни лица, които се приканват да се включат в протестите, предупреди директорът на СДВР ст. комисар Валери Йорданов.

"Всички полицаи са инструктирани да бъдат толерантни и да не се поддават на провокации, но съгласете се, че при подобно поведение това няма как да бъде гарантирано", каза той.

Прави впечатление, че няма засилена полицейска охрана, за разлика от предишните дни. Не се чувства и напрежение и агресия сред протестиращите, въпреки че човек с маска запали европейското знаме.

Един от протестиращите призова на високоговорител присъстващите да благодарят на всички, които са се включили в протеста и да приканят гражданите да се включат утре в 18.00 часа като покажат, че протестът може да е мирен.

Друг протестиращ каза, че искат смяна на системата и това може да стане само когато обществото е единно. От Орлов мост се чуват възгласи "Българи, юнаци" и заканата "Всеки ден ще е така до победата".

След Орлов мост тълпата отиде пред Народното събрание. Протестиращите се намираха пред сградата на ЧЕЗ, където полицейски кордон ги спря. За сметка на това на цялата ул. "Г. С. Раковски" има само един автомобил на Жандармерията, от който вече няколко минути се отправят призиви към протестиращите да се разпръснат по мирен начин и заплахи, че ако не се разпръснат по мирен начин, срещу тях ще бъде използвана сила. В отговор на това от множеството се чуха мощни освирквания и възгласи "Много сме, силни сме!"

Една част от протестиращите в столицата се опитаха да провокират полицията, като други от участниците обаче се намесиха и казаха, че протестът е мирен. Много от протестиращите са с маски. Полицията призовава към запазване на обществения ред.

Множеството мина по бул. "Патриарх Евтимий", стигна до Съдебната палата и бул. "Дондуков".

Двама души са задържани при протеста тази вечер в столицата около 18ч. Няма данни за пострадали.

Очаквайте подробности!