Атакуваме Евро 2020 с "Васил Левски"

Очертава се основен ремонт за съоръжението

България вече е изразила официален интерес да домакинства мачове от Евро 2020 по футбол на Националния стадион "Васил Левски", съобщи Sportline.bg.

От БФС вече намекнаха, че имат интерес страната ни е да е част от форума, който ще се проведе на 13 стадиона в 13 страни. България обаче е изразила желание да домакинства на "Васил Левски", а не на планувания за построяване нов Национален стадион край летище "София". Друг стадион, който вече е проявил интерес да домакинства мачове от Европейското е "Милениум" в Кардиф. Рим, Берлин, Истанбул и Мадрид също се споменават като евентуални участници. Баварски политици и самият изпълнителен директор на Байерн Мюнхен Карл-Хайнц Румениге официално ще обявят кандидатурата на "Алианц Арена" на пресконференция днес. Организационният комитет на Световното първенство в Русия през 2018 година също желае да участва в проекта. Финалното решение за избирането на домакини ще бъде през септември догодина. На Евро 2020 ще участват 24 отбора.

Основните принципи по време на шампионата, който ще се проведе за първи път в този формат, са следните:

1. Мачовете ще бъде разделени на 13 различни пакета, като 12-те обикновени пакета ще включват три мача от груповата фаза и един кръг от елиминациите (осминафинал или четвъртфинал), както и един пакет, който ще включва полуфиналите и финала на турнира;

2. На държава ще се пада по един стадион, което означава един стадион за всеки един от 13-те пакета. Двата полуфинала и финалът на шампионата ще се играят на едно съоръжение;

3. Всяка асоциация ще получи позволение да представи до две кандидатури - една за обикновения пакет и една за пакета с полуфиналите и финалите. Всяка една асоциация може да реши сама дали да кандидатства с един и същ град или с два различни града;

Стадионите, тоест градовете домакини, ще бъде избрани след кандидатиране пред УЕФА, като 2016 година е последният срок, в който може да започне строенето на евентуалните нови стадиони.

Изискванията за стадионите са следните:

1. капацитет 70 000 места за полуфинал/финал;

2. капацитет 60 000 места за четвъртфинал;

3. капацитет 50 000 места за мачовете от осминафиналите и мачовете от групите;

4. изключения със стадиони с 30 000 места може да се направят само за мачове от групите и осминафиналите.

Всички отбори могат да участват в квалификациите за Евро 2020, като 13-те страни домакини няма да се класират автоматично за шампионата след 7 години.

Има още правила, които обаче са в по-голяма част подробности. Иначе, по отношение на процедурата по кандидатстване за домакинство УЕФА обяви, че на 28 март 2013 година, на заседанието си в София, Изпълкомът на УЕФА ще разгледа изискванията за кандидатстване и правилата за кандидатстване за домакинство. През април тази година, нещата, решени в София, ще бъдат публикувани официално.