Бургаските болници с възражение до Касата заради намаления бюджет

Мисия Бургас

22-02-2013, 11:32

Снимка:

Burgasutre, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бургаска болница тръгва на съд с Касата

Според ръководстовото на лечебните заведения те ще работят с 40 процента от капацитета си след отрязаните средства

Възражение до Здравната каса за намаления бюджет са подготвили от сдружението на бургаските болници. В него те заявяват, че с определения обем дейност и стойност за клиничните пътеки през тази година ще работят едва с 40 процента от капацитета си.

В сдружението влизат "МБАЛ-Бургас" АД, "Лайф хоспитал"-Бургас, МБАЛ "Дева Мария" и "МБАЛ д-р Маджуров"

"Няма нормално предприятие, което да работи с 40 процента от капацитета си и то да оцелее. Определеният обем дейност за болниците е в противоречие с редица нормативни актове", се казва в подготвеното възражението.

"Ограничава се конституционно заложеното право за избор на пациента и се създава невъзможност за поддържане на спешност. Това неминуемо ще доведе до съкращаване на персонал , невъзможност за спазване на медицинските стандарти , от което следва прекратяване на договора по определени клинични пътеки. Освен това се отблъскват младите специализанти и в крайна сметка може да се спре дейността на болниците", пишат още от сдружението на бургаските болници. 

Здравните заведения припомнят, че тази година същата методика е довела до формирането на надлимитна дейност. През 2013-та година се очаква същото, което е абсолютно неприемливо. Това ощетява болниците. Здравните заведения твърдят, че не може да се определя лимит на клинични пътеки за месец, защото това води до надписване и фалшифициране на дейности .

"Напомняме, че областта през активния курортен сезон достига население от 1,5-1,7 милиона души и част от тях се нуждаят от здравно обслужване. Надяваме се, че максимално бързо ще се вземе решение за адекватно финансиране на здравните заведения в областта. Недофинансирането категорично ще доведе до социални и професионални сътресения, за които ние отказваме да носим отгворност", обясняват ръководителите на бургаските болници.