През февруари ни тресат над 20 грипни вируса, всичките леки

Животът

22-02-2013, 13:17

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Заради грипното време, УНГ специалисти преглеждат безплатно

Заради ударната зараза през последните две години, епидемията ни се размина

Над 25 нови грипни вируса морят гражданите тази зима. Богатото разнообразие се случва за пръв път от 5 години насам, но за сметка на това бургазлии успяха да се разминат с грипната епидемия. Това сподели д-р Люба Павлова от дирекцията за промоция на здравето към Районната здравна инспекция в града. 

Според нея една от причините за липса на голям процент заболели и ръст на усложенияна в следствие на грипа е създадената имунна памет на организма в хората, които през последните няколко години са боледували от тежките вируси. 

"Голямата вероятност все пак да не се стигне до епидемия е създаденият имунитет от предходните грипни вируси. Имунитетът се изгражда в рамките на 3 до 5 години. Например, свински грип. Първите години, когато той се появи, колкото и да е неприятна тази статистика, от него имахме висок процент на тежко заболели и отчетохме голяма смъртност. Сега, когато хората изградиха имунитет към него, той по-често се изкарва на крак и е в далеч по-лека форма", обясни д-р Люба Павлова.

Според нея, въпреки богатата гама от зарази тази зима, стандартните симпотми, които говорят за грип са болката и температурата. Паразитите обикновено се загнездват в носоглътката и там започват да се размножават. Това води до бързата борба на организма, чрез вдигане на температурата, а силните болки в тялото и главата са причинени основно от токсините, които вирусите отделят с много голяма скорост в тялото.

Сериозно става положението, когато симптомите на вирусното заболяване не отшумят до 10 дни. В такива случаи, най-често става дума за усложнения. Те са особено опасни, както при най-малките пациенти, така и при възрастните хора, при които това може да отключи други хронични болести.