Всички политюнаци на среща при президента

Започват да нищят бъдещето служебно правителство на България

Росен Плевнелиев събра основните политически партии за консултация, в която ще обсъдят бъдещето на България.

Лютви Местан, Сергей Станишев, Мартин Димитров и Иван Костов вече са при президента. Малко по-късно дойде и Красимир Велчев, председател на Парламентарната група на ГЕРБ, както и Искра Фидосова.

Волен Сидеров обяви, че няма да участва в насрочените консултации, освен ако президентът не се съгласи те да се предават пряко от медиите, което не стана.

За първи път събранието ще е с всички парламентарни групи едновременно, за да няма съмнения за "тайни коалиции", обяви президентът.

Bulgariautre.bg припомня как вчера Плевнелиев заяви, че ако партиите върнат мандата, ще насрочи избори на най-близката възможна дата. В понеделник той ще връчи мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ, а след това и на следващите парламентарно представени сили.

"Не може служебното правителство да бъде второ издание на управлението на ГЕРБ. Няма да приемем под никаква форма участие в служебно правителство от тяхна страна", категоричен бе преди заседанието лидерът на БСП Сергей Станишев.

Иван Костов пък каза, че Синята коалиция не би приела участие в служебен кабинет.

Лютви Местан също бе категоричен, че за общо управление и дума не може да става. "Националният интерес изисква бързи избори", допълни той. ДПС ще предложи всички партии да откажат мандата.

"Бихме направили каквото зависи от нас, но президентът носи цялата отговорност. Той може да приключи тези разговори много бързо, може да даде шанс".

От своя страна пък държавният глава коментира: "Против съм прибързаните решения. Като президент апелирам към всички – това е нашата държава, нека не я обричаме на недобре обмислени и прибързани решения.

Очаквайте подробности!