Писториус излезе под гаранция

Няма нито един фактор отказващ гаранция, отсякоха магистратите

Лекоатлетът Оскар Писториус бе пуснат под гаранция от съда, независимо от доказателствата, че е убил гаджето си Реева Стеенкамп.

Съдиите разкриха, че са разрешили това заради подробния разказ на спортиста относно събитията при смъртта на моделката. Нито един фактор, отказващ гаранция не е бил налице, добавиха магистратите.

"Нямах никакво намерение да убивам приятелката си", обяви преди няколко дни в специално изявление Оскар. Въпреки това прокуратурата в Претория го обвини в предумишлено убийство на Реева Стеенкамп.

Според прокурора Джери Нел, Писториус е изстрелял четири изстрела в тялото на 29-годишната Стеенкамп през вратата на банята в дома му, който се намира в охраняван комплекс. Адвокатите контрираха от своя страна, че смъртта на Реева не е убийство, като се позова на "други случаи, в които съпрузи убиват жените си, мислейки, че са нарушители".

Писториус беше вдъхновение за милиони хора в страната, след като се превърна в първия атлет без два крака, който се конкурира със спортисти и с двата си крайника, и спечели златен олимпийски медал на Параолимпиадата.

Заради процеса доста спортни компании развалиха рекламните си договори с Писториус. Той е един от най-добре печелещите параолимпийци в света. Според Financial Times Писториус печели около 4,7 милиона долара годишно от реклами. Последната фирма, която развали договорът си с параолимпийската звезда е Найк.

Сега южноафриканският спортист го грози обвинение в предумишлено убийство, което може да доведе до доживотна присъда.