Комлука ще има модерен експоцентър

Мисия Бургас

23-02-2013, 14:47

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Голямото чистене в Бургас започва на 20 април

Идейните предложения са ромският квартал да стане бизнес и производствен център

Административни и безнес сгради, както и чисти производства могат да бъдат създадени в района на кварталите "Победа", по-известен като "Комлука". Те влизат в бъдещата територия на така наречената индустриална зона. Това каза вчера арх. Десислава Евгениева, ръководител от община Бургас на проекта "Интегриран план за градско възстановяване и развитие от 2014 до 2020 година".

Арх. Евгениева участва в презентацията на Зоните за въздействие с потенциал за икономическо развитие и тази на публични функции с висока обществена значимост. Тя уточни, че по общ устройствен план в двата квартала, които в момента са предимно жилищни, са предвидени зони със смесени функции, така районът влиза в Зоната с потенциал за икономическо развитие. Зоната с потенциал за икономическо развитие обхваща територията на Промишленетие зони "Север", "Ловозо", "Юг" и кварталите "Победа" и "Акациите". Идеята е този район да придобие след 7 години вид на икономически силен търговски център.

Целите са там да бъде доизградена транспортната и инжинерно-техническка инфраструктура, да бъдат създадени съвременни комплексни индустриални и безнес райони на базата на успешно реализирани публично-частни партньорства.

Арх. Десислава Евгениева обясни, че мерките, които са предложени са рехабилитация на инфраструктурата, пътища и подземна инфраструктура към тях, изграждане на нови пътищата и улици, които са главно в промишлена зона "Север", изграждане на експо център, с разположените на територията на град Бургас учебни заведения, които осигуряват кадри за бизнеса.

"За изграждането на този експоцентър са дадени алтернативни решения. Единият възможен терен е в близост до пътен възел "Бургас – Средец - Созопол", а другият терен, който също е голям и възможен за целта е в промишлена зона "Юг", на мястото на бившето строително депо. Там има възможност да се изгражде е картинг писта", сподели още арх. Евгениева. Тя допълни, че след разглеждане на проектните предложения ще се прецени и къде какво може да бъде допълнително изградено.