Двукамарен парламент и граждански контрол искат в Бургас

Мисия Бургас

23-02-2013, 20:29

Снимка:

Славея Стоянова

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Хиляди се стягат за протеста на Тройката утре

50-ина протестиращи се събраха пред енергото тази вечер, утре срещата е 11 ч. на Тройката

Вместо да се назначава служебен кабинет, парламентът да гласува възможност за участието в изборите на кандидати, избрани с мажоритарен вот и експертно правителство.

Зад тези искания са застанали от инициативните комитети в цялата страна на срещата днес в Сливен, на която е присъствал и координаторът на бургаския комитет Михаил Неделчев.

Пълните искания и взетите решения ще бъдат оповестени на мега протеста утре. Тази вечер пред 50-ина протестиращи останалите членове на инициативния комитет съобщиха още, че президентът Плевнелиев не искал да се среща с комитетите, тъй като не били легитимни граждански организации.

“Всички тук се водим граждани на тази държава, плащаме данъци и сме излезли да покажем, че нещо не е наред и искаме промяна. Какво значи легитимни граждански организации. Ние не сме ли легитимни, заставаме тук с имената си, с всичко. Това са абсолютни глупости. Крайно време е да стане ясно, че ние българските граждани сме тези които назначаваме и уволняваме управляващите", изказа недоволството Николай Дичев и допълни, че именно в България са най-ниските заплати, а плащеме едни от най-скъпите такси за ток, вода и мобилни комуникации. 

Друга идея, която бе приета с бурни овации, е да се въведе двукамарен парламент, като едната камара да бъде гражданска и да защитава интересите на обикновените хора. Другата камара ще бъде с партийни представители. По този начин гражданите реално ще могат да участват при взимането на важни решения, но и да унищожим нацяло партиите също не е решение, обясниха протестиращите.

"В момента реално няма обратна връзка. Обратната връзка да се осъществява именно от тази втора камара, чрез тези граждани, които ще са там. Взаимодействието между двете камари да се осъществява когато закон се гласува и в първата камара бъде приет да отива във втората, където ще го разглежда гражданското общество и ако има неща, които сме против се връща в първата камара", допълни  Валентин Саръев от инициативния комитет. 

Въпреки лошото време протестиращите пред енергото тази вечер носеха плакати. На митинга бе дошъл и 27-годишен младеж, който обясни, че работи на две места, а е получил 150 лв. сметка за ток, който реално нямало как да е разходил. 

Утре ще се проведе национален протест от 11 часа в редица градове в страната. В Бургас той ще започне от обичайното място пред EVN, след което хората ще преминат по "Александровска". Шествието ще завърши на Тройката, където е планирана същинската част на мирния протест.