Хиляди се стягат за протеста на Тройката утре

В редакцията на Burgasutre продължават да постъпват сигнали за нередности, свързани с EVN и фрапантни сметки за ток

Близо 3 500 бургазлии са заявили, че ще подкрепят националния протест "Да запалим монополите" утре. Сборният пункт на недоволните е от 11 часа на площад "Тройката", а не пред сградата на EVN, уточняват организаторите на официалната страница на събитието във Facebook.

Както Burgasutre писа на ежедневните протести, които започнаха в града от миналата седмица, бе сформиран Граждански инициативен комитет от 9 души. Снощи членовете му обявиха конктетните си искания, които ще бъдат адресирани до служебното правителство. Сред тях са сваляне цените на тока с 40%, по-високи доходи и сваляне на депутатските имунитети. Още по темата тук.

В редакцията на Burgasutre продължават да постъпват сигнали за нередности, свързани с EVN и фрапантни сметки за ток. 

Розалина Атанасова от Сливен подаде сигнал, че партидата на електромера й не е сменена вече 22 години, въпреки че е подала всички необходими документи. Жилището й е прехвърлено от баща й през 1991 година и още тогава са опитали да оправят цялата документация. През 1996-а бащата на Розалина починал, но партидата на жилището и до днес се води на негово име. Според жената от EVN нямат законово право да й искат втори път документи, които тя е предоставила преди години и с които според нея всеки може да злоупотреби.

През януари жената получава още една неприятна изненада. Oт монопола я сюрпризират със сметка от 189 лв. за януари, при фактура 96 лв. за декември. Веднага щом видяла шокиращата разлика Атанасова потърсила обяснение от служителите на енергото, които по нейните думи й обяснили, че "и да подаде жалба, ефект няма да има", а проверката ще й струва нови 40-50 лв.

Жената все още недоумява как е навъртяла огромната сметка, понеже не е увеличила потреблението си. Тя разказа, че е изключвала всички уреди и е проверявала електромера, който продължавал да отчита, макар че реално е нямало нищо включено.

350 лв. сметка при обичайни фактури от около 100-130 лв. провокираха друга жена от Сливен да потърси редакцията ни за помощ. Жената е твърдо решена да търси правата си и да подаде сигнал до дружеството. Преди няколко години попаднала в идентична ситуация, когато пристигнала сметка за 417 лв., но тогава не успяла да реагира навреме тъй като внучето й било мъничко и трябвало да се грижи за него.

170-180V напрежение вместо стандартните 220V пък са измерили жителите на село Константиново. Милена Василева от селото обясни, че проблемът съществува от няколко месеца, но все още не са сигнализирали до дружеството. Според хората напрежението рязко спадало около 19-20 часа. 

190 киловата пък са навъртени на електромера на бургазлията Антон Танев в периода 28.12 до 31.12 докато мъжът и съпругата му били на екскурзия в чужбина. Сметката на семейството до 16-и декември е 116 лв., а за периода от 16-и декември до 15-и януари при условие, че са отсъствали от дома си фактурата изненадващо скочила на 307 лв.

Burgasutre.bg очаква вашите сигнали за нередности на тел. 0879 951 562 или на e-mail  info@burgas.utre.bg