Египет - неузрялата република

Политически водач призова да се бойкотират парламентарните избори в Египет

Египетският опозиционен политик Мохамед Барадеи призова днес към бойкот на парламентарните избори, които трябва да започнат в края на април.

Барадеи, който е бивш генерален секретар на ядрената агенция на ООН, припомни, че и през 2010 г. е бил за бойкот на изборите, произведени още по времето на президента Хосни Мубарак, който следващата година бе свален от власт.

"Днес повтарям призива си. Аз няма да ставам част на тази заблуда", написа Барадеи в своя акаунт в Туитър.

 Барадеи смята, че "бойкотът на изборите е най-бързият начин да се разобличи фалшивата демокрация" и да се затвърди доверието в либералната опозиция, чийто представител е.

Египетският президент Мохамед Морси насрочи избори за долната камара на парламента, които ще бъдат произведени на четири етапа (по провинции), започвайки от 27 април. Последният етап би трябвало да бъде на 19-20 юни с евентуален втори тур на 26-27 юни.

Изборите са насрочени в атмосфера на задълбочаващ се политически спор между президента ислямист и преобладаващо светски настроената опозиция. Няколко опозиционни лидери предупредиха, че изборите може да задълбочат политическите разделения в Египет.

Египет е без парламент от юни миналата година, когато Конституционният съд постанови, че избирателният закон е в разрез с конституцията. Предишните избори бяха спечелени с огромно мнозинство от ислямистите. Сега законодателната власт в Египет временно, до избора на нова долна камара, се упражнява от горната камара, наречена Консултативен съвет или Шура.