Русенският митрополит Неофит е новият български патриарх

Той бе предпочетен в балотажа пред ловчанския владика Гавраил

Русенският митрополит Неофит е новият български патриарх, реши Светият синод след балотаж. На второто гласуване той събра 90 гласа, а за опонента му Гавраил гласуваха 47 души. Литийно шествие ще отведе новоизбрания български патриарх Неофит от Светия синод до храм "Свети Александър Невски" за церемонията по интронизация.

Още преди 2 месеца Bulgariautre.bg ви информира, че именно русенският митрополит е най-вероятният нов български патриарх. Тогава стана ясно, че заради противопоставянето на варненския митрополит Кирил и пловдивския Николай на преден план излизат новите лица – Неофит Русенски и Йоаникий Сливенски.

Русенският митрополит Неофит е роден през 1945 г. Той беше един от доверените хора на покойния дядо Максим, от години е спряган като негов наследник. Според съгражданите му в Русе той е един от най-достойните да оглави Българската православна църква.


Светското име на митрополит Неофит е Симеон Николов Димитров. Роден е на 15 октомври 1945 г. в гр. София. След завършване на основното си образование, през есента на 1959 г. е приет за ученик в Софийската духовна семинария при гара Черепиш, курсът на която завършва през 1965 г.

От септември 1967 г. е студент в Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София, която завършва през 1971 г. От есента на 1971 г. до 1973 г. той е на богословска специализация в катедрата по "Църковно пение" при Московската духовна академия. От 1 септември 1973 г. е назначен за преподавател по източно-църковно пение и диригент на студентския хор при Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София.

На 3 август 1975 г. в Троянската св. обител е постриган в монашество с името Неофит от Българския патриарх Максим, под духовното старчество на тогавашния игумен архимандрит Геласий. На 15 август с. г. патриарх Максим го ръкополага в йеродяконски чин, а на 25 март 1976 г. в столичния катедрален храм "Св. Неделя" и за йеромонах.

От 30 септември 1975 г. той е диригент на Софийския свещенически хор, а от 15 юли 1977 г. е и старши преподавател по източно-църковно пение и богослужебна практика в Духовната академия в София, какъвто остава до края на 1980 г. По време на това негово служение, на 21 ноември 1977 г. в столичния катедрален храм "Св. Неделя" е възведен в архимандритско достойнство от Българския патриарх Максим. От 1 януари 1981 г. до м. декември 1985 г. архимандрит Неофит е протосингел на Софийската митрополия. Като такъв на 08 декември 1985 г. в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" е хиротонисан в епископски сан с титлата "Левкийски" и е назначен за втори викарий на Софийския митрополит.

От 1 декември 1989 г. епископ Неофит е ректор на Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София, а на 26 юли 1991 г. е избран и за пръв декан на възстановения от 01.07. с. г. Богословски факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски". Този пост той заема до м. януари 1992 г. От 27 януари 1992 г. е назначен за главен секретар на Св. Синод и председател на Църковното настоятелство при ПКСХП "Св. Александър Невски".

На 27 март 1994 г. е избран, а на 03 април с. г. е и канонически утвърден за Доростолски и Червенски митрополит. От 17 декември 2001 г. по решение на Петия църковно-народен събор Доростоло-Червенска епархия е разделена на Русенска и Доростолска епархии, а той се титулува Русенски митрополит и наместник на възстановения Доростолски митрополитски престол.

Към момента Негово Високопреосвещенство Русенски Митрополит Неофит е и председателстващ заседанията на Св. Синод на БПЦ, а също е избран за председател на синодалната Просветна комисия.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"