Патриарх Неофит отслужи първата си литургия

Камбанен звън го съпроводи от Синодалната палата до храм "Св. Александър Невски"

Негово светейшество българският патриарх Неофит за първи път поведе народа си в Света Съборна литургия след своята интронизация.

Това стана тази сутрин, когато Негово светейшество беше съпроводен по краткия път от Синодалната палата до храм-паметника "Св. Ал. Невски" под тържествения звук на камбаните на патриаршеската катедрала и от малка група митрополити, сред които бяха Гавраиил Ловчански и Николай Пловдивски.

Патриарх Неофит беше посрещнат в храма от духовници и миряни като на няколко пъти спря, за да обмени няколко думи с миряните. На първата официална литургия на Негово светейшество присъстват предимно духовни лица, но не липсва и интерес от миряни.

Над 100 бяха тези, които дойдоха в делничната сутрин за първата литургия на новия духовен водач на БПЦ.

В ранния следобед в неделя тържествен камбанен звън на храма "Св. Александър Невски" оповести избора на Русенския митрополит Неофит за патриарх.

Дядо Неофит беше избран на втори тур с 90 гласа в балотаж с Ловчанския митрополит Гавриил, който получи 47 гласа, имаше и една невалидна бюлетина.

За Русенския митрополит Неофит на първия тур гласуваха 71 от делегатите, за Ловчанския митрополит Гавриил - 43-ма от делегатите, а за Старозагорски митрополит Галактион – 22. Две бюлетини бяха невалидни.