България приветства патриарх Неофит

Главата на БПЦ получи патриаршеските инсигнии

На официална церемония в Патриаршескиs Катедрален Храм-Паметник „Св. Александър Невски” патриаршеските инсигнии бяха възложени на новоизбрания български патриарх Неофит.

С това започна интронизацията на новия глава на БПЦ, като патриаршеските инсигнии са бяла патриаршеска камилавка, която представлява покривало за глава, зелена патриаршеска мантия с извезани в златно инициали на Българската патриаршия и патриаршески жезъл.

Малко по-късно той седна на Христовия трон, с което бе представен като наместник на Бога на земята. Церемонията по интронизацията на Неофит продължава и в момента.

След избора на патриарх Неофит от Светия синод тръгна литийно шествие до храма "Св. Александър Невски". Стотици хора излязоха около сградата на Синода и храм-паметника, за да видят и поздравят новоизбрания патриарх. В храм-паметника са официалните гости, сред които и президентът Росен Плевнелиев и председателят на парламента Цецка Цачева.

Тържествен камбанен звън на храма "Св. Александър Невски" оповести избора на Русенския митрополит Неофит за патриарх. Той беше избран на втори тур с 90 гласа в балотаж с Ловчанския митрополит Гавриил, който получи 47 гласа. Има и една невалидна бюлетина.