Служебният кабинет факт най-рано в края на следващата седмица

Президентът връчва мандат на БСП в сряда, в четвъртък излиза с обръщение към нацията

Най-рано към средата или края на следващата седмица може да бъде назначено служебно правителство, обяви президентът Росен Плевнелиев след срещата си с министър-председателя в оставка Бойко Борисов. По думите му всякакви информации преди това за бъдещето и състава на подобен кабинет са спекулации.

След отказа на ГЕРБ да състави ново правителство, държавният глава посочи, че ще връчи в сряда мандат за съставяне на правителство на втората парламентарно представена политичeска сила – БСП. Ако и социалистите откажат, в петък Плевнелиев ще връчи мандат за съставяне на правителство на ДПС.

В четвъртък пък президентът ще направи изявление към нацията от парламентарната трибуна.

"Конституцията ще бъде спазена. Институциите ще работят, правителството в оставка върши своята работа", посочи президентът.

По думите му Народното събрание има какво да свърши и призова всички институции да полагат усилия, така че да отговорят на интересите на гражданите.

"Като президент съм силно мотивиран, аз съм обединител на нацията – ще чуя всеки. В четвъртък ще направя обръщение към нацията от най-високата трибуна – Народното събрание", допълни президентът.

Той призна, че актуалната политическа ситуация в страната е напрегната и се намираме се в политическа криза. "Всички ние работим за стабилност и за резултати в интерес на нацията и на хората", увери той.

Росен Плевнелиев посочи, че държавният глава не може да назначава програмно правителство, а само служебно такова.