Борисов към Плевнелиев: Мандатът да го вземат БСП+ДПС

Всичко това беше планирано, "свалиха правителството с метеж", убеден е премиерът в оставка

Минути след като върна мандата, премиерът в оставка Бойко Борисов призова президента Росен Плевнелиев да го връчи на БСП и ДПС, но заедно.

Министърт-председателят обяви, че гарантира на Станишев и Доган по 20 депутата от ГЕРБ, за да да работи парламентът докогато двамата поискат.

"Станишев – има си кабинета в сянка, има си мандатоносителя, ДПС. Г-н Костов многократно каза: "Да остане парламентът и да работи. Плюс "Атака", която е за точно такава политика, която Станишев прокламира. Стават 101 депутата, аз гарантирам всеки ден да има по 20 депутати от ГЕРБ в парламента и да работят до когато искат", зарече се той.

Борисов обаче постави условие за тази си подкрепа - Ахмед Доган да ходи всеки ден на работа.
"Аз гарантирам 20, за кворума, това е отговорно, това мога да направя", каза премиерът.

Ядосано той обяви, че настоява за двойния мандат, защото през цялото време Сергей Станишеве е упреквал ГЕРБ, че няма да проведат честни избори.

"Използваха всички форми да кажат, че съм диктатор. Когато пуснаха "Буда", казаха : "ще видите чудеса"… Първо, Станишев излезе и каза: "Ще ви свалим по другия начин", направиха го.

Лютви Местан каза: "Идете си с мир". Сиреч всичко това беше планирано", отсече Борисов в Президенството.

"Станишев и Доган през цялото време говорят, че са готови с кабинети. Предлагам така, както в Румъния няколко месеца предварително президентът Бъсеску връчи мандат на следващата политическа партия и тя проведе изборите. Станишев сега е объркан. Предлагам ДПС или БСП, те са едно, да вземат мандата.

Те ще проведат изборите, те ще имат вътрешен министър. Досега съм се явявал на избори винаги, когато те са били на власт и винаги съм ги бил", отсече  Борисов.

"Ако Станишев и Доган вземат властта за тези два месеца, няма да могат "да си заметат следите", ще вдигнат пенсиите незабавно, Станишев ще отиде в Брюксел, за да наложи вето на Европейския съвет", убеден е премиерът.

Бойко Борисов се зачуди и попита медиите откъде държавния глава Росен Плевнелив ще търси служебните министри и как така ще оголи институцията си, за да сложи някои от тях за министри.

"Служебни министри – президентът сега трябва да ги търси. Станишев предложи – да махнат министрите, всички заместник-министри и областните управители. Как ще работи държавата, ще настъпи хаос. Хората да изберат – дали да изберат нас и да продължим да строим или искат да изберат другите", каза той.

Борисов отчете, че за четири години ГЕРБ е носил цялата политическа отговорност сама, с правителство на малцинството.

"През тези години сме градили, никога не сме рушили", категоричен бе той.

"Оставил съм финансово стабилна държава – няма да слушам глупостите на Станишев. Ние не сме създали монополите. Хората излязоха на улицата, аз си поемам своята вина", допълни той.

"Аз ви гарантирам, че те свалиха правителството с метеж, използваха бедните хора, вкараха провокатори в тях, и не по Конституция ни свалиха", убеден е премиерът, който призова протестиращите да не се подават, за да не бъдат използвани от политически партии за партийни цели.