Патриархът – защитник на вярата и голям дипломат

Световните медии отразяват избирането на главата на БПЦ

Избирането за нов патриарх на Русенския митрополит, известен с теологичните си познания, скромно поведение и чудесен глас, бе приветствано от вярващите и анализаторите, които виждат в него достоен наследник  на покойния патриарх Максим. Така започва информацията на Ройтерс за избора на новия български патриарх.

 

Световните агенции и медии нашироко отразяват избирането на Русенския митрополит Неофит за нов патриарх на Българската православна църква. Германската агенция ДПА и френската Франс прес отбелязват, че новият патриарх има досие в бившата комунистическа тайна полиция, но че то е почти празно и в него няма доноси за други хора.

 

Защитник на всичко християнско, близък довереник на Максим, толерантен и спокоен ръководител, страстен певец ­ това са някои от качествата на новия български патриарх, изтъкнати от чуждите медии. Ето какво още пишат те:

 

България има нов патриарх. И името му е Неофит. Русенският митрополит бе избран сред трима номинирани в тайно гласуване, провело се на фона на тежки социални размирици в страната, които прераснаха в сериозна политическа криза. Всъщност в контекста на вътрешните битки в Българската православна църква Неофит бе смятан за компромисната кандидатура, посочва Асошиейтед прес и добавя, че сега се очаква новият патриарх да продължи сближаването между православната и католическата църква.

 

Агенцията припомня, че посещението на папа Йоан Павел II в България през 2002 година се тълкува именно като знак за затопляне в отношенията между православната църква и Ватикана.

 

Германската Католическа информационна агенция KNA посочва, че българският патриарх Максим, починал на 98-годишна възраст в края на 2012-а, е бил последният глава на източноправославна църква, останал още от времето на комунизма. Агенцията допълва, че новият български патриарх Неофит е на 67 години. Припомня се също, че Неофит е бил ръкоположен от Максим в йеродяконски чин през 1985 година, както и че се е издигнал до негов заместник в Софийската епархия.

 

KNA отбелязва още, че от 1992 до 1994 г. Неофит е бил главен секретар на Светия синод, а от 2004-та е Русенски митрополит. "Той винаги се е застъпвал за диалога с католическата църква, а при посещението си в София през 2002 папа Йоан Павел II го прегърна. Не е много ясно дали сега Неофит ще направи постъпки за връщането на БПЦ в Световния църковен съвет

 който тя напусна през 1998 година. Днес само две църкви ­ българската и грузинската ­ не членуват в този световен религиозен орган. Въпросът обаче не е единствено от компетенцията на българския патриарх, а трябва да бъде съгласуван със Светия синод", пише KNA.

 

Една от важните задачи пред новия български патриарх е връщането на доверието към църквата, подчертават чуждестранните издания. Те припомнят, че преди около година бяха огласени имената на единадесет български митрополити, работили навремето за апарата на Държавна сигурност. "Самият Неофит също е бил вербуван от комунистическите тайни служби, но той бе единственият от всички засегнати висши духовници, който публично се разкая за миналото си", посочва Асошиейтед прес.