Протестиращите в Приморско победиха, ферма за риба няма да има

Местните се притесняваха, че съоръжението ще убие поминъка им и природата в региона

Проектът за фермата за риба в Черно море между Китен и Приморско, който изправи на нокти местните и предизвика редица протести, не е одобрен. Това е решението на Басейновата дирекция за Черноморски район, мотивирано от несъвместимостта на проекта с обществените интереси.
Протестиращите се опасяваха, че ако бъде изградена фермата ще ограничи достъпа до акваторията за риболов, подводната археология ще пострада, а плажовете и околната среда ще бъдат замърсени. Това от своя стран ще доведе до негативно отражение върху туристическия бизнес, който е основен поминък в населените места. 

"След запознаване с цялата налична документация по казуса и взимайки в предвид обществения интерес, областният управител Константин Гребенаров поиска становище от Басейнова дирекция за Черноморски район. Днес губернаторът получи като отговор Решение за отказ за издаване на разрешително за ползване на воден обект, мотивирано от несъвместимостта на проекта с обществените интереси и опасността за ограничаване на общото ползване на воден обект- Черно море. Като основателни в Решението са приети по-голямата част от постъпилите възражения", съобщиха от областна управа. 

Решението на Басейнова дирекция може да бъде обжалвано в четиринадесет дневен срок.

Утре ще се проведе среща при Областния управител с всички заинтересовани страни ще бъде проведена, тъй като не е изключено и за в бъдеще да възникнат подобни казуси, на която ще бъдат обсъдени механизъми за защита интересите на местните хора в такива ситуации.