Не музей на рибарите, а пристанище иска поморийският кмет

Туризъм

26-02-2013, 12:01

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Държавата прехвърля на Поморие терен за новия рибарски порт

Днес беше подписан договорът между държавата и общината за отдаване на терена за порт

Повече от 1000 рибари в община Поморие ще имат нов, модерен порт за да развиват своя поминък. Проектът за реализацията вече е на финална права, съобщи кмета на Поморие Иван Алексиев. Той е получил одобрение и оценкка от три министерства - на околната среда и водите, транспортното и това на културата. 

Това стана ясно след като днес беше официално подписан догоорът между кмета на града Иван Алексиев и областния управител Константин Гребенаров, представляващ държавата  за безвъзмездното отдаване на терена от 706 кв.м за пристанището на общината. "Категорично няма да правим музей на рибарите, защото те не трябва да са история, а да продължат да развиват своята денйност, а за това е необходимо да имат удобно и съвременно пристанище", каза по време на церемонията по подписването Иван Алексиев.

Той уточни, че за реализацията на проекта са необходими близо 10 милиона лева. Теренът е част от проекта на Община Поморие за реконструкция и модернизация на Рибарско пристанище „Поморие”, намиращо се на източния хелинг в града. Той ще включва и рибна борса, разтоварване на риба, закрита лодкостоянка, изграждане на хладилни съоръжения.  Морският град ще запази своето атрактивно старо пристанище в центъра на града, но ще разполага и с нова, модерна рибарска зона.

Това, което предстои за реализацията на порта е решение на Експертните съвети към Министерството на земеделието и храните.