Столична община наглее: Синя зона остава!

Ще обжалва отпадането на винетките за живеещите в центъра

Столична община ще обжалва решението на Софийския административен съд, което отмени винетките за живеещите в "синя" и "зелена" зона за паркиране в столицата, обяви Радослав Тошев, шеф на транспортната комисия в СОС.

Той уточни, че наредбата не е отменена, а са направени единствено забележки, касаещи винетните стикери за живеещите в центъра.

"Съдът твърди, че живущите в центъра би трябвало в по-широка ножица да бъдат приемани с възможност да закупуват такива винетки, което означава не само по постоянен адрес, а и по настоящ адрес", каза Тошев.

По думите му обжалването на общината ще е единствено в полза на гражданите от центъра, тъй като, ако не го направят, ще трябва да започнат да плащат по два лева на час, както останалите шофьори.

Sofiautre.bg припомня, че вчера Софийският административен съд, освен че се произнесе за отпадане на винетките, той анулира и правомощията на Центъра за градска мобилност.

Така дружеството вече не може да издава винетки, да слага скоби, да контролира паркингите със служебен абонамент.

Изцяло беше отменен и служебният абонамент за общинските институции.

Всички тези решения обаче касаят единствено хората, които живеят в центъра. Почасовото паркиране за останалите граждани и гости на столицата остава.

ВМРО вече настоя Столична община да не обжалва решението на административния съд за отмяна "синя" и "зелена" зона.

"Хаосът с транспорта и организацията на движението в столицата се задълбочава. За пореден път съдът поправя недомислените действия на Столична община", коментира и общинският съветник Прошко Прошков.

По негови сметки Центърът за градска мобилност (ЦГМ) е събрал около десет милиона лева за винетни стикери от живеещите в центъра столичани.

"Вероятно Върховният административен съд ще потвърди решението на административния, което ще означава, че парите трябва да бъдат върнати", убеден е той.