Болниците на нокти за бруталните бюджети, пускат днес писмо до властта

Мисия Бургас

27-02-2013, 09:39

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бургаските болници с възражение до Касата заради намаления бюджет

2013 г. ще е тежка за здравни заведения и за пациенти с наложените лимити

Собствениците на всички здравни заведения в Бургаска област, която обслужва цялото Южно Черноморие се събират днес за да изкажат възмущението си от политиката на НЗОК, свързана с лимитиране на бюджетите им, което орязва 60 на сто от дейността им.

Представители на бургаските държавни, общински и частни болници се обединяват срещу недоволството от новата методика и начин на разпределение на средствата, определени от НЗОК за обем дейност през 2013 година. Тази методика принуждава болниците да работят с по-малко от 60% от капацитета си.

Липсват още и ясни критерии и алгоритми за финансиране на лечебните заведения. Бургаска област, която е изключително динамична в икономически, културен и туристически аспект, не би могла да остане с недофинансирана здравна помощ. В такъв случай тя няма да покрие нуждите на пациентите си, особено през летния сезон, когато населението надминава 1,5 млн. души. Във връзка с това днес шефове на бургаските болници са поканили д-р Таня Макшева - Грънчарова - директор на РЗОК Бургас и д-р Георги Паздеров - директор на РЗИ Бургас, за да коментират и изкажат становището си по проблемите за финансиране на здравеопазването през тази година.

От Бургаските медици ще бъде изпратено възраждение до президента, до министъра на здравеопазването, областния управител и двете здравни институции в Бургас за средствата за болнична медицинска помощ през нястоящата година.