Пижо и Пенда отварят работилница за мартеници на Тройката

Бургас Лайф

27-02-2013, 11:17

Снимка:

Burgasutre, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Мартенички-амулети за здраве и любов

Холограмни и 3D мартеници хит сред децата

Ще бъде направена и мартеница гигант или декоративно дърво, на което ще завържат мартенски пожелания.

Баба Марта и помощниците й Пижо и Пенда ще учат бургаските деца как да изработват традиционните амулети за здраве и късмет в работилница на Тройката. "Къщичката" на площада ще отвори врати в 10,30 часа на 1-и март. До 16, 30 часа те запознаят малчуганите с традициите и поверията за празника, ще се потопят в мистиката на "наричането" и ще научат защо е важно да изработят своята мартеница сами.

"Освен това, децата и родителите им ще усвоят последните техники за изработване на този уникален за страната ни символ, като пресукване, изработка на пискюли, папулки и кукли, плетене на една кука, апликации от картон и флиц и превръщане на мартеницата в моден аксесоар, като ривна, колие, диадеми", обясниха от местната администрация. 

Мъниците ще могат да покажат и талант пред публика. Всяко дете ще може да изрецитира стихче или да изпее песен, както и да разкаже тематична приказка или легенда. През деня ще бъде изработена и мартеница – гигант, наречена специално за града или декоративно дърво, на което всеки ще завърже своето мартенско пожелание.