Болниците в Бургас ще фалират, ако НЗОК не смени методиката

Мисия Бургас

27-02-2013, 13:40

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Болниците на нокти за бруталните бюджети, пускат днес писмо до властта

Здравната каса не уважи срещата на недоволните от лимита болници

Догодина, ако новата методика на Националната здравноосигурителна каса остане бургаските болници ще фалират, а други ще бъдат закрити. За това информираха днес на среща собственици на държавни, общински и здравни заведения от областта.

Те са изпратили писмо до президента Росен Плевнелиев, до шефа на НЗОк - Пламен Цеков и Министерството на образованието с искане да бъдат върнати лимитите на лечебните заведения от 2012 година. В случай, че на техните искания не бъде отговорено бургаските болници ще подкрепят Лекарския съюз в настояването за оставка на шефа на касата и при евентуалните им протести.

Новосформираното сдружение на бургаските болници изпраща методиката на НЗОК в ЕК за проверка, тъй като счита, че чрез нейното приемане пациентите не само не са защитени, но и парите им не ги следват, както е било до сега.

По думите на двата организатори на срещата - Семир Абумелих - собственик и прокурист на МБАЛ "Дева Мария" и д-р Бойко Миразчийски - зам.-директор на МБАЛ - Бургас, новата методика принуждава болниците да работят с по-малко от 60% от капацитета си.

"В последните дни д-р Пламен Цеков, обяснява по всички телевизии, че това не са лимити, а прогнозен годишен план и че болниците няма да бъдат ограничени в средствата за лечение, но това не е вярно. Точка 4 от споразумението с НЗОК определя сумата по фактурите да не надвишава лимита на прогнозния годишен план. На първа страница пише "парите следват пациента", а на осма пациентът вече изчезва и влиза квотният принцип. Това тотално нарушава правата на пациента", категоричен е Семир Абумелих. 

Въпреки това той, както и д-р Миразчийски бяха категорични, че дори и да фалират здравните заведения в Бургас няма да изоставят своите пациенти, нито ще има върнати.

На днешната среща бяха поканени да присъстват и представители на Районната здравноосигурителна каса. От там обаче представител на срещата с лекарите нямаше.