Документална лента открива "София филм фест на брега"

Бургас Лайф

28-02-2013, 12:14

Снимка:

Славея Стоянова

Автор:

Славея Стоянова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Посвещават "София филм фест на брега" 2013 на Йорданка Ингилизова

Традиционно бургазлии ще видят отбрана селекция филми, впечатлила журито на Кан, феста в Берлин и на оскарите

За пръв път в историята на "София филм фест на брега" киномаратонът ще бъде открит с документален филм. Традиционно форумът ще започне с лентата, която открива и феста-майка в столицата. Дебютният филм на Любомир Младенов "Витоша" засяга актуалната и болна тема за природата и какви усилия трябва да положим, за да я съхраним. 

"Много актуален филм за това, което се случва в България в момента. Един много честен и страшно позитивен филм. Става въпрос за любовта към природата, за това какво означава природата за нас и за това как трябва наистина да положим усилия, за да я опазим. Любимият ми герой във филма е имал моменти в живота си, когато два пъти е ходил на работа от Перник до София през Черни връх, без да закъснее за работа. Тръгвал е в 3 часа от Перник, в 9 без 15 е бил на работа и след това обратно", обясни директорът на феста Стефан Китанов.

Бургаската публика ще види още отбрана селекция ленти, покорили журито на най-престижните кинофестивали в световен мащаб. В общинското кино ще се прожектира и лентата на австрийският режисьор Михаел Ханеке "Любов", която преди дни бе наградена от Академията за най-добър чуждоезичен филм. 

Едно от най-интересните заглавия е сръбският "Смърт на човек от Балканите" на Мирослав Момчилович. В него главният герой, разочарован от живота композитор се самоубива в апартамента си. Звукът от изстрела привлича вниманието на съседите, които  подават сигнал в полицията, но пазителите на реда пападат в задръстване и събралите се съседи решават ги изчакат в апартамента. С голяма доза ирония режисьорът показва типични за Балканите черти. Най-интересното в лентата е това, че в продължение на 90 мин. зрителят наблюдава абсурдните ситуации през камерата на включения лаптоп на мъртвия композитор. 

Испанското заглавие "Снежанка", "Чистилище" на турската режисьорка Йешим Устаоглу и филмът на Мигел Гомеш "Табу" също са сред акцентите на феста. "Хичкок" на Саша Джервази, в който участват Антъни Хопкинс, Хелън Мирън и Скарлет Йохансон също ще бъде прожектиран в общинското кино. "Трябва ти единствено любов" на Сузане Биер ще закрие бургаското издание на фестивала. 

Цялата програма ще включи 20 пълнометражни и 12 късометражни ленти. Билети за киномаратона, който ще започне на 14- март ще бъдат пуснати за продажба в началото на следващата седмица. Цените, както и миналата година, ще бъдат 7 лв. Намаление от 2 лв. позлват студентите, учениците и пенсионерите. Абонаментните карти за 10 прожекции ще бъдат 60 лв., а за 20 прожекции ще струват 100 лв.