Токът пада, но под обещаните 8%

Намалението влиза в сила от 1, 2, 3, 4 март

Под 8% ще е евентуалното намаление на цената на тока от март, обяви шефката на ДКЕВР Юлиана Иванова.

Това стана факт, след като снощи парламентът одобри на първо и второ четене промените в Законта за нерегетиката, които позволиха на енергийния регулатор да промена цените на електроерегията повече от един път годишно.

Макар от ДКЕВР преди дни да обявиха, че токът няма да поевтинее преди 1 април, това днес стана факт, така както им заръча преди две седмици премиерът Бойко Борисов, в разгара на първите мащабни протести срещу ЕРП-тата.

Вчера, след гласуването в НС, ерегийният министър обясни, че начините цената на електроенергията да падне са два:

- намаляване на квотата за скъпите централи и увеличаване на квотата от АЕЦ "Козлодуй",
- намаляване на признатите технологични загуби на ЕРП-ата от 15 на 10%.

"Не мога да кажа с точност дали от 1-ви март ще паднат цените на тока, това може да стане на 2-ри, 3-ти март, може и на 4-ти март", коментира днес Юлиана Иванова.

Тя участва в заседанието на икономическата комисия в НС, на което се разглежда решение за възлагане на ДКЕВР да предприеме мерки за намаляване на цените на електрическата енергия, внесено от левия депутат Михаил Миков.

"Дали сме срок на работната група утре до обяд да бъде събрана цялата информация, да се направи анализът и след това да се пристъпи към открито обсъждане. Изрично е записано, че след вземане на решение от ДКЕВР новите цени влизат в сила", категорична бе тя.