Цар Освободител лъснат, готов за 3 март

Вече са премахнати огражденията около монумента

Паметникът на Цар Освободител на площад "Народно събрание" се очаква да бъде открит за Националния празник 3 март. Вече са премахнати огражденията около монумента.

Както е известно един от символите на София беше демонтиран на 5 септември с обещанието, че ще се реставрира и след това паметникът отново ще бъде върнат. След няколко месечна реставрация на 29 ноември 2012 г. върнаха изцяло реставрирания паметник на Цар Освободител на пиедестала на пл. "Народно събрание".

Дейностите по реставрирането на паметника са извършени в три направления – укрепване и реставрация на главния пиедестал на паметника, реставрация и консервация на бронзовите пластики, в това число и на главната фигура на императора с коня, както и реставрация на околното пространство – огради, площадки, тревни площи.

Паметникът на Цар Освободител е открит тържествено през 1907 година. В последните години обаче състоянието му се влоши значително, което наложи спешната реконструкция.

Реставрацията на паметника предизвика ред дискусии в общественото пространство за това дали има или не проект за тази реставрация. Първоначално след демонтажа с отрязване на краката на коня, паметникът беше захвърлен без охрана в леярна в софийския квартал Требич.

Проблемът предизвика реакция от страна и на чужди агенции, така например агенция ИТАР-ТАСС писа за скандалното отношение към паметника, който се оказа буквално изоставен под открито небе.