ДКЕВР решава за намалението на тока, отсече Добрев

Министърът също чул, че поевтиняването ще е по-малко от 8%

Енергийният министър Делян Добрев обяви, че ДКЕВР може да излезе с решение и още днес да намалят цената на тока, макар вчера шефката на регулатора да обяви, че това може да стане факт и до 4-и март.

"С промяната в Закона за енергетиката тази седмица развързахме на регулатора да променя цената на тока повече от веднъж годишно. Това стана за рекордно бързо време, само за два дни – през комисия, на първо и второ четене и на третия ден беше публикувана в извънреден брой на Държавен вестник, за да може ДКВР да вземе решение", поясни министърът пред bTV.

"Колко точно процента ще е намалението, решението е на регулатора. Първоначалните прогнози бяха за 8%. Сега чувам, че не могат да бъдат достигнати 8%, ще е по-малко намалението", обясни Добрев.

"Два са основните начини за намаляване на тази цена. От една страна, по-голям дял на АЕЦ "Козлодуй" в микса. От друга страна, намаляване на признатите технологични загуби на ЕРП-тата", каза той.

По думите му до около 75-80% от тока, произвеждан от "Козлодуй", може да влезе в енергийния микс на страната с цел по-ниски сметки, без това да застраши финансово централата.

Делян Добрев поясни, че идеята на мярката – включване на тока от АЕЦ-а в микса, е да се вземе свободното количество произведена електроенергия, което централата не може да продаде на свободния пазар.