Има много причини за тревога, призна Плевнелиев

Президентът обеща да работи за стабилност

Служебното правителство чрез Обществения съвет ще даде възможност на всеки да бъде чут. Общественият съвет не е правителство в сянка, то не е и форма на заместител на парламента.

Това каза президентът Росен Плевнелиев в края на консултациите за създаване на Обществен съвет към служебното правителство.

"Работя за прогнозируемост, смятам да спазвам Конституцията и законите. Смятам да съм посветен на демократичния процес, който трябва да извървим”, заяви президентът.
"Има много причини за тревога, те се виждат днес навсякъде. Посочвам много ясно и давам своето конструктивно отношение. Стабилността трябва да се гарантира. Има много проблеми за решаване, много искания които заливат президентската институция. Ние гарантираме отговорно отношение. За мен е повече от ясно – един и двама души няма да оправят тази държава. Не бива да очакваме, че 15 души в служебния кабинет ще оправят нещата. Институциите могат да решат проблемите. След като нямаме нефт и газ, трябва да имаме работещи институции, отбеляза Плевнелиев.
"Четем законите, четем Конституцията. Знаем, че трябва да разделим решенията на краткосрочни и дългосрочни, на изпълними и неизпълними. Служебното правителство и президентството ще отворят вратите си за диалог. Протестите сами по себе си са гражданска енергия, която трябва да бъде насочена градивно, да си подредим къщичката. Служебното правителство и Обществения съвет са една от многото платформи, на които можем да дебатираме. Дебат може да се случи и в университетите, и в браншовите организации", каза Плевнелиев.
Припомняме, че по-рано днес представителите на протестиращите напуснаха заседанието при президента, на което се водят консултации за създаването на Обществен съвет.
Те припомниха част от исканията си пред Росен Плевнелиев и както бяха обещали, станаха и напуснаха съвета.

За участие в консултациите от протестиращите бяха поканени: Янко Петров, Мариана Христова, Ангел Славчев, Янко Андреев, Дончо Дудев, Людмила Манова, Георги Арсов, Светлин Тачев, Иван Петров, Ангел Георгиев – Националното представителство на Студентските съвети.
Преди началото на заседанието обаче, пред сградата на Президентството се събраха десетки граждани, за да се оплачат от това, че не виждат легитимни техни представители сред поканените за участие.