Хиляди мартенички раздадоха доброволци в Бургаско

На летището също зарадваха пристигащите с народен амулет за здраве

Доброволци зарадваха хиляди с тематичен подарък за Баба Марта - амулет в бяло и червено за здраве и късмет. С акция се включи младежката структура на ГЕРБ в региона. Масовото раздаване на мартеници започна от центъра на Бургас, като иницияативата се проведе и в Средец, Карнобат, Малко Търново, Приморско и Сунгурларе. Младежите отправиха своите пожелания за здраве и късмет, подарявайки от червено-белите символи. Всички раздадени мартеници са изработени от млади хора в неравностойно положение.

"Връзването на мартеници е един от обичаните български обичаи. Той символизира и наближаващата пролет, а според поверието белите и червените конци ни дават сила. С тази инициатива искахме да изненадаме и зарадваме хората. Подарявайки този символ на българските традиции, им желаем здраве и благополучие", сподели председателят на МГЕРБ в Бургас Тодор Йосифов.

В първия ден на месецa пътниците на летище Бургас също получиха български мартеници с пожелание за здраве и благополучие. Традиционният роден символ зарадва гостите, пътуващи от и за София, Москва и Лондон.

Учениците от училище "Братя Миладинови" пък сами изработиха 1000 мартенички, които подариха на нуждаещите се хора от Обществената трапезария към БЧК, както и на децата, ползващи услугите на Център за обществена подкрепа към общината. Нарекоха ги да носят здраве, живот, добрина и топлина и им пожелаха Баба Марта да ги закриля и да им дарява сили.

Младежи от тракийско дружество "Свети Георги Победоносец" в града посетиха Дома за възрастни с умствена изостаналост в село Факия. Младите тракийци закичиха с мартеници потребителите на социалното заведение навръх Баба Марта.

"За съжаление твърде малко са желаещите да посетят нашия дом. Младежите от тракийското дружество показаха, че хората в неравностойно положение също имат нужда от доза внимание", заяви Таня Тодорова, директор на социалния дом.

Децата от поморийското СОУ "Иван Вазов" отпразнуваха Баба Марта с изложба от саморъчно направени мартеници. С изящна прецизност, малките възпитаници на училището бяха изработили мартенски венци, вази, щъркели, цветя и много други интересни фигури от прежда, конци и подръчни материали. Кметът на община Поморие Иван Алксиев беше впечатлен от тяхната сръчност и въображение. След като разгледа изложбата, той награди най-дейните участници в създаването на изложбата с подаръци и грамоти и пожела на всички деца да са здрави, засмени и да учат много.