Нощен живот - по-евтин ток

От 5 март токът в страната ще поевтинее средно с 6,89%

Ако готвим, перем и гледаме телевизия късно вечер или рано сутрин, може да смъкнем сметката си за ток с над 26% от 5 март, показаха изчисления на “Труд”.

Два са факторите, които могат да допринесат за голямото намаление - поевтиняването на тока след два дни, както и повишаване на потреблението през нощта. От 5 март токът в страната ще поевтинее средно с 6,89% според изчисленията на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Ведомството ще вземе окончателно решение за цените след два дни.

Най-голямо е намалението на нощния ток в Западна България - с 14,61%, където обаче дневната тарифа поевтинява най-малко - с 5,3 на сто.

Три сценария за по-ниски сметки

При така обявените намаления “Труд” разигра три възможни сценария на потребление при разходване на едно и също количество ток на едно средно голямо жилище от около 65 кв. метра в София.

Това, което се променя, е съотношението между дневната и нощната електроенергия. Собствениците на имота през февруари са изхарчили 377 квтч ток на обща стойност 70,88 лв. с ДДС. Абонатите в случая са потребили 302 квтч електроенергия по дневната тарифа и едва 75 по нощната. Ако те запазят без изменение потреблението си и през март, с новите по-ниски цени сметката им ще падне до 66,14 лв. или с 6,68%.

Ако обаче абонатите решат да преразгледат начина си на използване на електроенергията и увеличат потреблението през нощта до 100 квтч, като намалят това през деня до 277 квтч, ще получат с 9,14 на сто по-ниска фактура за март.

Според тези разчети потребителите ще използват две трети от консумираната електроенергия дневно, а една трета нощем. Нейната стойност би трябвало да падне до 64,40 лв. с включен ДДС. Причината - нощният ток с промените в цените ще струва 0,1202 лв. за квтч с ДДС, а дневният - 0,189 лв. за квтч, също с ДДС. В момента цените са 0,1407 лв. и 0,199 лв. за квтч с ДДС. 

Подобно намаление на електроенергията като във втория сценарий може да се постигне в идеалната ситуация или ако перете само нощем, или ако готвите три-четири пъти на седмица вместо през деня - късно вечер или рано сутрин. Нощната тарифа през зимния сезон е от 22,00 ч. до 6,00 ч. През лятото параметрите се променят и нощният ток се таксува между 23,00 ч. и 7,00 ч.

Разгледахме и още по-оптимистичен вариант. Случай, при който дневното използване на тока падне до 100 квтч, а нощното се вдигне до 277 квтч. Тогава очакваната фактура след въвеждането на новите по-ниски цени е около 52,20 лв. с ДДС. Не само теоретично, но и фактически тази ситуация е напълно възможна, ако си правите правилно сметката.

Необходимо е да изпълните само две условия - да откриете най-големите консуматори на ток в дома си и да се стремите да ги използвате, когато е възможно, нощем.

Спрете разхищението

Без съмнение абсолютният хищник на електроенергия във всяко жилище е готварската печка, следвана от бойлера, миялната, пералнята, хладилника и телевизора. Електрическите крушки също не са за подценяване. Ако използвате пет броя стандартни крушки по 60 вата всяка поне по два часа дневно, това би ви струвало около 3,44 лв. на месец по дневната тарифа и 2,19 лв. по нощната. Ако сте поставили енергоспестяващи крушки с мощност по 15 вата, то консумацията пада до 0,86 лв. за консумация през деня и до 0,55 лв. при нощен ток.

Голямо значение при електроуредите има техният енергиен клас - с А са означени най-икономичните, а със С и D - най-неикономичните. Ако перете по два пъти седмично и използвате остаряла пералня с високо потребление на енергия, сметката ви само заради нея би била 2,16 лв. при дневен ток и 1,37 лв. ако я пускате само нощем.

В случай че пералнята ви е клас А, то тогава трябва да платите 1,47 лв., ако перете денем, и 0,99 лв. - нощем.

Печката наред с бойлера е най-големият консуматор на еленергия. Ако готвите по няколко часа всеки ден, фактурата ви за ток би била убийствена. Особено ако предпочитате да го правите през деня.

Средната цена на тока от печката месечно при интензивно използване денем е 22 лв., а по нощна тарифа - 14,5 лв. с ДДС. 

Решението е да готвим по-рядко и късно вечер или рано сутрин. Хладилникът и фризерът от своя страна са уреди, които работят непрекъснато. При тях нямате голям избор. Единственото нещо, което може да направите, за да спестите пари, е да си купите по-нови и икономични модели, както и да не ги поставяте до източник на топлина, например до печката.

В случай че хладилникът се нагрява, консумацията му на електроенергия може да се вдигне с до 15 на сто. Това са възможностите за всяко домакинство да спести някой лев.

Ако обаче не сте от най-пестеливите и не смятате, че трябва да променяте навиците си, то тогава за вас остават утешителните 6,89%, с които пада цената на тока средно за страната. Друг плюс е идващото по-топло време, което поне ще изключи от фактурите отоплението. Разбира се, докато дойдат горещините и ни се поиска климатик.

10 топ съвети за пестеливи

Купете си разклонители с прекъсвачи, към които да включите уредите си. Преди да излезете сутрин, щракайте копчето и по този начин ще гарантирате, че нито един уред не харчи излишен ток за режим стендбай. Скритите потребители по този начин на еленергия в дома са всички устройства с работещ часовник, телевизорите, уредбите и компютрите.

Не забравяйте зарядните устройства в контактите, защото те продължават да харчат ток.

Разполагайте с мисъл уредите в дома си. Така например хладилникът трябва да е далеч от печката, а бойлерът - близо до душа, за да не се губят излишни количества енергия.
 

При пране използвайте програми с по-студена вода - 30-40 градуса. Причината - около 85 на сто от тока, който използва пералнята, отива за подгряване на водата в нея.
 

Ако хладилникът и фризерът ви са по-стари и нямат система за автоматично размразяване, изключвайте ги поне веднъж на два месеца. Прекомерното заледяване на уредите може да увеличи консумацията им с до 10 на сто. Оптималните температури за съхранение на продукти са 5 градуса в хладилника и минус 18 във фризера. По-ниски температури биха натоварили месечните ви фактури.
 

Винаги когато е възможно, избягвайте пускането на готварската печка. Малките електроуреди като електрическа кана, микровълнова печка и скара, са по-икономични, защото за по-кратък период от време и за по-малки количества ток ще направят същото.
 

Чистете поне веднъж месечно филтрите на прахосмукачката и климатиците си. Когато са задръстени, освен че натоварват моторите на съответните уреди , водят и до завишена консумация на ток.
 

Използвайте оптимално готварската си печка - гответе в съдове, които са толкова големи колкото котлоните ви, а не по-малки от тях. Когато е възможно, ги захлупвайте, а при ястия, които се нуждаят от по-дълга обработка, използвайте тенджери под налягане.
 

Не включвайте и не изключвайте непрекъснато електрическите крушки в дома си. Освен че съкращавате живота им, това увеличава и потреблението на електроенергия с близо 5 на сто месечно.
 

10 Следвайте инструкциите на производителите за употреба на уредите.

Докато сметките на битовите потребители на електроенергия ще паднат от 5 март, дребният бизнес няма да се почувства по-облекчен. Причината - общата сума, която ще трябва да плаща за киловатчас електроенергия, няма да се промени.

Не така обаче стои въпросът с частите на фактурата му. По предложение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) цената за електроенергията на стопанските потребители ще се вдигне с между 3,8 и 14,8%. Най-малко е увеличението на върховия ток - електроенергията, която е най-скъпа и се използва в пиковите часове, а най-голямо е увеличението на нощния ток - средно между 12 и 14 на сто за страната. По този начин от регулатора ще успеят да компенсират намаленията на тока при бита, показват разчетите на ведомството.

Как обаче всъщност цената на еленергията за бизнеса не се покачва като цяло? Компенсацията на поскъпналия ток идва от две места. Първо, намалена е цената на тока, по която държавната Национална електрическа компания (НЕК) продава еленергия на доставчиците на ток ЧЕЗ, ЕВН и Енерго про. Вместо досегашните 0,7918 лв. за квтч, дружеството ще получава за тока си 0,7847 лв., което е намаление с под 1%.

Отделно от ДКЕВР намаляват цената за преноса по електроразпределителни мрежи, управлявани от ЧЕЗ, ЕВН и Енерго про. Вместо досегашните 0,04040 лв. за квтч, бизнесът и битът ще плащат по 0,03435 лв. за квтч на електроразпределителните компании. Намалението е почти 15%. Според енергийния регулатор доставчиците на ток могат да си го позволят, защото работят на печалба.

За миналата година финансовият резултат на "ЕВН България разпределение", която доставя ток в Южна България, е 63,9 млн. лева, при 65,56 млн. през 2011 г. При "ЧЕЗ разпределение" печалбата за 2012 г. е 47,24 млн. лева, при 13,86 млн. година по-рано. Скок на печалбата има и доставчикът на ток в Североизточна България - Енерго про. През 2011 г. печалбата на дружеството е 9,8 млн. лв, а през 2012 г. - 12,56 млн. лв.

Именно заради тези резултати от ДКЕВР са преценили, че всяко едно от дружествата е финансово стабилно в момента, има добра ликвидност и сравнително ниска обща задлъжнялост. Остава да се види дали положението ще е същото и след 5 март 2013 г. t

Причини за поевтиняване на тока:

- Намалени са технологичните загуби по мрежата за разпределение на енергия. Вместо досегашните 15%, регулаторът ще признава 12%, които влизат в цената на тока.

- Намалена е цената на природния газ. Това от своя страна рефлектира върху цените на тока от топлофикациите, т.нар. "кафява добавка" или както е записана във фактурите на битовите потребители "високоефективно комбинирано производство".

- Пада нощната тарифа. Потреблението на ток е спаднало нощно време, но нуждата от балансиране на мрежата се е увеличила, защото все повече зелени мощности са включени в системата. Компенсацията се постига чрез стимулиране на използването на ток през нощта.