Ушиха одеждите на новия папа

Изложени са от тази сутрин на витрина с надпис "Гамарели" на Виа Санта Киара

Никой не знае размерите на бъдещия папа, но одеждите му вече са готови. Модната къща Гамарели, която прави дрехите за Светия престол от 18-ти век, вече е ушила три одежди – малка, средна и голяма – за да е подготвена за всяка ситуация.

Драхите са изложени на витрина с дискретен надпис „Гамарели” на Виа Санта Киара, близо до Пантеона.

"За този конклав подготвихме три вълнени бели свещенически одежди, придружени от пелерина от червен велур с бяла кожа по краищата, защото е зима, от епитрахил, червени обувки и кепе", съобщава Лоренцо Гамарели, един от ръководителите на модната къща. "Най-трудни са обувките. Бъдещият папа няма да може да обуе обувки, които не са по неговия размер, така че ще предложим всякакви възможни размери".

Платовете, от които се шие расото са от чиста вълна.

"Няма специална вълна за Светия отец, това е класическият плат, който използват всичките ни клиенти, обличащи се в бяло. Освен Светият отец, това са мисионери и някои представители на манастирски ордени", обяснява експертът в модата за духовници.

От трима до петима души работели над трите одежди, предаде АФП.

"Конклавът е изключителен момент, много особен", подчертава Лоренцо Гамарели.

"В този случай той е още по-изключителен, защото никой не го очакваше - оставката на Светия отец ни изненада".

Бенедикт XVI обяви оставката си заради напредналата си възраст (близо 86 години) и отслабването на силите си. Той не е папа от 28 февруари.

За сега не се разкрива как се осъществява доставката или кой ще отговаря за последните детайли, тъй като дискретността е запазена марка на модната къща.

Конклавът и изборът на папа винаги са обгърнати в мистерия, която често води до изненади. Стара максима във Ватикана гласи: "Който влиза в конклава като папа, излиза като кардинал". Само едно е сигурно - новият папа, при първата си поява в телевизиите от цял свят на балкона на базиликата Свети Петър, ще бъде облечен от глава до пети от Гамарели.