ДКЕВР потвърди: Токът пада от утре със средно 7%

Най-много поевтинява той при EVN, най-малко – при Енерго Про

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) намали цените на електроенергията от 5 март, средно с около 7 %. Средното намаление на цените за ЧЕЗ е 7,17%, за ЕVN е 7,28% и за Eнерго Про – 6,22%.

В съобщение, публикувано на интернет страницата на ДКЕВР, се казва, че предложеното намаление на цените на електрическата енергия от 5 март 2013 г. за битовите потребители се дължи на следното:

1. Намаление на признатия максимален размер технологични разходи (загуби по мрежата) за електроразпределителните дружества от 15% на 12%, което намери отражение в цената за пренос на ниско напрежение.

2. Корекция на цената на Обществения доставчик, по която продава електрическа енергия за регулирания пазар, като е отразено намалението на цените на електрическата енергия на производителите, използващи природен газ като основно гориво.

3. Промяна на тарифната структура, като се създават условия за стимулиране на потреблението на нощна енергия, което от своя страна се очаква да създаде условия за по-балансирано управление на електроенергийната система като цяло.

В проекта на решение на ДКЕВР са публикувани и крайните цени на енергията за клиентите на ниско напрежение, което ще даде възможност на доставчиците на електрическа енергия да фактурират на клиентите си по една цена.

Както е известно по-рано днес от ДКЕВР заявиха, че предложените намаления на цените на електроенергията няма да доведат до срив на енергийната система у нас на този етап.

Председателят в оставка на регулаторния орган Юлиана Иванова призна, че ДКЕВР се надява до 1 юли да няма нов промени.
Лили Младенова, директор на Дирекция "Цени и пазари" в комисията, посочи, че за сега електроразпределителните дружествата в страната и Националната електрическата компания (НЕК) няма да претърпят финансови загуби от предвидените намаления.

"Рано е да се правят прогнози обаче", предупреди експертът и заяви, че е "твърде рано да се коментира цената от 1 юли. Ще работим за това да не се увеличава".Снимка на Деня

Щрихи от Плевен