100 свидетели в съда за убийството на Мирослава

Марио Любенов – Заека застава през април пред Темида

Разследването на убийството на Мирослава Тодорова приключи и до 9 март материалите ще бъдат предявени на обвиняемия Марио Любенов и неговата защита. Това съобщи пред "Монитор" окръжният прокурор на Перник Пламен Найденов, който наблюдава делото.

"Имам информация, че на процеса ще бъдат разпитани около 100 свидетели, имало и анонимни. Правени са експертизи в чужбина, но колко и какви – никой не ми казва. Аз съм убедена, че този не е единственият виновен за смъртта на детето ми, има замесени и други хора, но все пак ще съдят един от тях", каза майката на Мирослава – Емилия Шумкова.

Марио Любенов – Заека е единственият обвиняем за отвличането и убийството на 17-годишната Мирослава на 7 ноември 2011 г. в миньорския град.

На 12 януари 2012 г. перничанинът Стойчо Стоев – Чочо направи самопризнания, че са извършили престъплението заедно със Заека, и след като тялото на момичето бе открито, той се самоуби в дома си, докато антимафиоти се гласяха да правят обиск.

Материалите от разследването са доста обемни, обясни прокурор Найденов. След 9 март той ще получи папките от дознателя и ще изготви обвинителния акт.

През април делото ще бъде в съда съобщи още окръжният прокурор на  Перник.

Според самопризнанията на Чочо отвличането и убийството са извършени само в съучастие със Заека. Той разказал подробно в полицията как са взели решението за похищението.

Мотивирало ги наследството, което получил приятелят на Еленора - Борислав Чолев. Той придобил 15 имота за около 500 000 лв. Точно толкова били поискани за откуп на Мирослава - 250 000 евро.

Самопризнанията на Стойчо Стоев са дадени само пред полицаи и затова няма да имат тежест в съда. По делото срещу Марио Любенов са приложени и веществени доказателства – въжета и "свински опашки", открити в дома му.

Чочо обяснил, че Мирослава е убита със стоманено въже, а при отвличането й е била завързана със "свински опашки".